Potpisani ugovori s pomoćnicima u nastavi s područja Slatine, Orahovice, Suhopolja, Pitomače, Nove Bukovice, Gradine, Zdenaca i Voćina

Danas (četvrtak) je u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održana svečanost potpisivanja ugovora između škola i pomoćnika u nastavi. Zajedničkom suradnjom Virovitičko-podravske županije, gradova i općina pomoćnike u nastavi dobit će učenici iz Orahovice, Slatine, Suhopolja, Pitomače, Nove Bukovice, Gradine, Zdenaca i Voćina.

-Ovim projektom krenuli smo kroz razgovore s gradonačelnicima i načelnicima kako bismo zatvorili financijsku konstrukciju – ugovore smo sklopili s gradovima i općinama na područjima gdje postoje učenici s teškoćama u razvoju koji su ušli u ovaj projekt „In-In – integracija i inkluzija“. Financiranje ovoga projekta podijeljeno je na Županiju (50 posto) te gradove i općine (50 posto). Na taj način osiguran je novac za pomoćnike koji će raditi sa 17 učenika s teškoćama u razvoju – naveo je Darko Žužak, zamjenik Župana Virovitičko-podravske županije, te nadodao kako se nada da će učenici od pomoćnika imati iskrenu i kvalitetnu podršku tijekom školske godine.

IMG 1438

Virovitičko-podravska županija provodi projekt “In-In – integracija i inkluzija” za 44 pomoćnika u nastavi. Za navedeni projekt, koji je pokrenut na inicijativu župana Igora Androvića, Virovitičko-podravskoj županiji je osigurano bespovratnih 7.566.487 kuna, a ostatak sredstava, točnije 7.973.116 kuna, osigurala je sama Županija.

– Nužno je obrazovanje pomoćnika kao i osjetljivost po pitanju inkluzije, senzibilitet za rad s učenicima s teškoćama u razvoju te spremnost na učenje i unaprjeđivanje kompetencija – istaknula je Jasna Per-Kožnjak, vanjska suradnica projekta iz poslovnog učilišta Eduka plus, te dodala kako želi da pomoćnici sve što su naučili na edukacijama prenesu u razrede, učenicima kojima su potrebni.

IMG 1462

Projekt „In-In – integracija i inkluzija“ nastavak je projekta koji je započeo 2015. godine, još u vrijeme tadašnjeg župana Tomislava Tolušića, kada je zaposleno 79, a 2016. godine 49 pomoćnika u nastavi ovog iznimno uspješnog projekta Virovitičko-podravske županije i VIDRA-e.

-Zahvaljujem na ovoj suradnji Virovitičko-podravske županije s općinama i gradovima koja se opet dokazuje na samome djelu. Ovo je samo jedan u nizu projekata s područja županije koji gaji prekrasnu suradnju pod vodstvom župana, zamjenika župana i njihovog tima – istaknuo je Siniša Horvat, načelnik općine Suhopolje. Pomoćnicima u nastavi zaželio je puno sreće uslijed zahtjevnog i dinamičnog zadatka kojega su se prihvatili jer su takvi učenici doista važni u našem društvu. – Vaš nesebičan stav rezultirat će njihovim značajnim napretkom u radu i boljim ocjenama – rekao im je Horvat.

IMG 1430

-Riječ je o modelu financiranja koji je sklopljen sporazumom između Županije i jedinica lokalne samouprave, konkretno radi se o 8 jedinica lokalne samouprave. Svi pomoćnici u nastavi tako su postali po uvjetima jednaki svojim kolegama koji su već prije potpisali svoje ugovore – istaknula je Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije.

Odlučila sam se educirati za pomoćnika u nastavi jer i sama imam dvoje djece. Vidjela sam da škola ima potrebu za pomoćnikom jer ima dosta djece s teškoćama u razvoju, pa sam na taj način odlučila pomoći – istaknula nam je Ivana Gavrić, pomoćnica u nastavi iz Slatine.

IMG 1422

Pomoćnike u nastavi dobile su sljedeće škole: Osnovna škola Suhopolje (4 pomoćnika), OŠ Ivan Goran Kovačić Zdenci (3 pomoćnika), OŠ Voćin (3 pomoćnika), Srednja škola Stjepan Ivšić Orahovica (2 pomoćnika), OŠ Eugena Kumičića Slatina (2 pomoćnika), do su po jednog pomoćnika dobile OŠ Gradina, OŠ Petar Preradović Pitomača i OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica. (www.icv.hr, lmh, Foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”500791″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content