PRAKSOM DO SAVRŠENSTVA 14 učenika virovitičke Strukovne škole otputovalo na dvotjedni praktični rad u Portugal

Braga, velik grad u blizini obale Portugala. Grad spomenika, crkvi, povijesnih zgrada i vrtova. Također i grad gdje će 14 učenika 3. razreda Strukovne škole Virovitica provesti dva tjedna obavljajući stručnu praksu u sklopu projekta “Praksom do savršenstva” kojeg provodi u sklopu programa Erasmus+. Učenici imaju razna očekivanja vezano za praksu u različitim tvrtkama, većina ih želi vidjeti kako funkcioniraju poslovne tvrtke, pa će obavljati praksu u raznim računovodstvenim tvrtkama, turističkim agencijama, skladištima, restoranima i slično te istražiti kakav je njihov način rada, života i društveno okruženje.

– Ovo nam je prilika da naučimo nešto više svatko o svojim individualnim zanimanjima i da prvenstveno svima bude zanimljivo. Svi očekujemo da će rad u Portugalu i obilazak samog Portugala biti jedno nezaboravno iskustvo, koje će nas naučiti nešto više o našim obrazovnim programima, zanimanjima i nama, kao osobama. Također to će biti i iskustvo koje ćemo nositi sa sobom kroz cijeli život – istaknule su Lea Marčeta i Anja Đukić, učenice 3. razreda Strukovne škole Virovitica smjer ekonomist.

1519 IMG 20190112 014959

U mobilnosti će, uz 14 učenika trećih razreda, sudjelovati i 2 nastavnika u pratnji, koordinatorica projekta koja je ujedno i profesorica engleskog jezika, Mirjana Jagrić i profesorica ekonomske grupe predmeta Gordana Kovač. Cilj projekta je poboljšati ključne strukovne kompetencije učenika kroz mobilnost i suradnju škole i svijeta rada kroz dvotjedni praktični rad u Portugalu. Učenici će biti smješteni na adekvatna radna mjesta, prema struci pojedinih učenika.

– Promišljenim odabirom partnera, došli smo do zadovoljavajuće suradnje s portugalskim poduzećem Braga mob koje nam je ponudilo sve što nam je potrebno za provedbu potencijalnog projekta: organizaciju smještaja učenika u adekvatne tvrtke na stručnu praksu, 2 profesora stručne prakse iz partnerske organizacije koja će im pomagati, smještaj s punim pansionom u Hotel Urban Estacao u centru grada Brage za sve sudionike mobilnosti, transport od i do zračne luke, lokalni prijevoz svojim vozilima, organizaciju i stručno vodstvo obilaska grada Brage i kulturološke posjete gradovima Braga, Porto i Lisabon. Također osiguravaju i izdavanje Erasmus + certifikata, Europass Mobility dokumenta i ECVET potvrde – rekla je koordinatorica projekta Mirjana Jagrić, dodavši kako imaju velika očekivanja od projekta.

1517 IMG 64a266546ba1e8bd3073975e75b11522 V

– Očekujemo da će prije svega pomoći učenicima da steknu nove radne i praktične vještine s područja svojih struka koje će moći primijeniti u svom daljnjem školovanju i na budućem radnom mjestu, a i upoznat će neke drugačije i nove tehnologije i metode rada koje će ih obogatiti u učenju i profesionalnom napredovanju, što će im zasigurno pomoći da postanu konkurentniji na tržištu rada. Ujedno će upoznati novu kulturu, što osim širenja znanja njihove opće kulture pomaže i u razvijanju osjećaja tolerancije prema različitosti, a ujedno će razviti i osjećaj ponosa i pripadnosti europskoj zajednici europskih zemalja – Europskoj uniji – istaknula je M. Jagrić. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content