Predstavljen novi Nacionalni program pomoći sektoru vina: Vinarima na raspolaganju 55 milijuna eura

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Krunoslav Karalić i Ana Golubić iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas (petak) u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije predstavili su Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. – 2023. godine. Nazočne, među kojima su bili predstavnici vinara, kao i razvojnih agencija s područja VPŽ (VIDRA, VTA, GRASS), načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, pozdravio je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

Prema riječima pomoćnika ministra Krunoslava Karalića, riječ je o nastavku prošlog petogodišnjeg programa pri čemu je napravljen čitav niz izmjena kako bi osigurali bolje iskorištenje sredstava za sve proizvođače u sektoru vina.

IMG 4883
Foto: K. Toplak

– Riječ je o četiri mjere koje su na raspolaganju našim proizvođačima, dakle to je mjera informiranja o državama članicama, zatim mjera promocije u trećim zemljama, potom vrlo važne investicijske mjerama, a riječ je o mjeri konverzije i strukturiranja vinograda te o mjeri ulaganja u proizvodnju vina i prodaju vina – rekao je K. Karalić dodavši kako je proizvođačima kroz petogodišnji program na raspolaganju 55 milijuna eura koje temeljem projekata mogu povući.

– Stopa povrata za mjeru restrukturiranja vinograda je 75 posto, a za mjeru ulaganja u vinarije 50 posto dok je kod ove prve dvije mjere koje se odnose na informiranje i promocije stopa povrata za sve projekte 80 posto pri čemu je 50 posto sredstva iz EU fondova, a 30 posto iz državnog proračuna RH – pojasnio je pomoćnik ministra istaknuvši kako će se za svaku od mjera natječaji raspisivati dva puta godišnje.
Dosadašnji odaziv proizvođača, kako kaže, nije zadovoljavajući no svjesni su onog što je predstavljalo problem vinarima.

IMG 4920
Foto: K. Toplak

– Povukli smo čitav niz poteza i izmjena kako bismo dodatno olakšali iskorištenje sredstava jer ono što je ustvari najveći problem kod korištenja ove omotnice je taj što proizvođači moraju pred financirati projekt, što znači da sami moraju isfinancirati projekt, bilo kroz kreditna sredstva ili kroz avans. To je sve financijski vrlo zahtjevno, pa je jedna od glavnih izmjena to što smo omogućili da ostvare isplatu po završenim fazama projekta. Znači, ne više za cijeli projekt koji traje godinu – dvije pa proizvođač čitavo to vrijeme financira svojim sredstvima, nego kada završi pojedinu projektnu aktivnost već može ostvariti prva sredstva – istaknuo je pomoćnik ministra.

Boljem interesu vinara nadaju se i iz Agencije za plaćanje.

– Iskorištenje je u početku bilo vrlo malo, no ono je počelo rasti iz godine u godinu. Tako smo u 2018. godini podosta podigli iskorištenje, i to preko 50%. Očekivanja su da će u budućem programskom razdoblju vinari pokazati veću zainteresiranost za iskorištenje omotnice – rekla je Ana Golubić iz Agencije dodavši kako će pojačati komunikaciju s vinarima kako bi ostvarili što bolju suradnju.

IMG 4915
Foto: K. Toplak

Kako sredstva ne bi ostala neiskorištena, Ministarstvo poljoprivrede ima mogućnost njihove prenamjene i prebacivanja na druge mjere.

– Imamo mogućnost i ako na pojedinoj mjeri unutar pojedine godine sredstva nismo iskoristili da ih prebacimo na drugu mjeru i raspišemo natječaj. Dakle, učinit ćemo sve što nam je na raspolaganju kako bismo što bolje iskoristili ova raspoloživa sredstva, a sve u cilju da naši proizvođači ta sredstva iskoriste da povećaju prepoznatljivost i kakvoću naših vina te, naravno, prodaju naših vina i u konačnici konkurentnost, kao i što bolje prihode – zaključio je pomoćnik ministra K. Karalić. (www.icv.hr, ml)[g-gallery gid=”503975″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content