RIJEČ NADE ZA ZAVRŠETAK BLAGOSLOVA OBITELJI “Svaki je dio života važan, a svaki posao koji radimo svet”

S današnjim danom (nedjelja) i blagdanom Bogojavljenja, odnosno Sveta tri kralja, većina župa završit će tradicionalni blagoslov obitelji. I ovaj put u blagoslovu obitelji svećenici i ministranti su bili svjedoci težine života, bolesti, nedaća, ali i uspjeha, radosti i zajedništva koje su s njima podijelili samci, parovi, obitelji.

Svećenik fra Vedran Kos iz župe sv. Roka u Virovitici kaže kako su ga u vrijeme bolesničkih ispovijedi najviše dirnule poniznost i radost koju je osjetio u razgovoru sa najtežim bolesnicima na virovitičkom području, a u pohodu obitelji potreba za nadom i povjerenjem u bolje sutra.

VAŽNA „OBIČNA“ SVAKODNEVNICA  

Jer, kraj godine uvijek je bilo vrijeme u kojem se analizira učinjeno, u kojem se propituju uspjesi, krize, u kojem se donose neke nove odluke. Živimo u vremenu u kojem su mnogi razočarani, apatični, u kojima su izgubili vjeru u Boga, u sustav, u ljude, a na kraju, i u same sebe.

Pritisak modernog stila života, medija, društva, očekivanja od strane obitelji i posla u mnogima je stvorio osjećaj krivice da nisu dorasli izazovima, osjećaj da su podbacili, da nisu učinili „ono nešto“ što današnji svijet gleda kao vrijedno i trajno.

Utješnu riječ fra Vedran je zajedno s drugim svećenicima upućivao svima onima koji se nalaze u istoj situaciji, koji propituju smisao vlastitog života u odnosu na kriterije vremena u kojem živimo.

– Upravo je zato Božić važan, Božić koji uvijek treba gledati u kontekstu vjere, kontekstu povjerenja u Boga koji se ne povodi za našim, ljudskim kriterijima. Društvo u kojem živimo i tempo života kojim živimo i koji nam je nametnut, često oduzima svijest o dostojanstvu koje imamo kao Djeca Božja.

Bog je postao čovjek, živio je ljudski život i tako posvetio sve dimenzije i našeg života, pa je i svaki dio našeg života svet. Tako taj naš ‘običan’, svakodnevni život i rad ima svoju veličinu i važnost.

Svaki naoko običan posao, od kuhanja, spremanja, peglanja, poslovnih obveza, obiteljskih obveza, sve nas to posvećuje i sve to ima smisao, gledajući očima vjere. Tu nam je najbolji primjer upravo Sveta obitelj – Isus, Marija i Josip. Marija je bila domaćica, Josip stolar, bili su siromašni, skromni ljudi, no po njihovim životima Bog je učinio nešto zaista posebno – ohrabruje fra Vedran sve one koji pod pritiskom lažnih uspjeha zanemaruju vlastite vrijednosti, vrline i žrtvu koju podnose za drugoga te ih potiče da i u ovoj godini, uz Božji blagoslov, slijede put srca i vjere i njeguju one trajne vrijednosti koje izgrađuju čovjeka i čine dobro drugome. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content