SLATINA Održana tribina ”Katolička crkva i kršćanstvo u Hrvata”

Tribinu ”Katolička crkva i kršćanstvo u Hrvata” na teme ”Glagoljica i starohrvatski jezik u bogoslužju”, ”Sveta braća Ćiril i Metod”, ”Glagoljica i preteče novih vremena”, održao je dr. Tvrtko Kovačević u Slatini.

– U cijeloj Katoličkoj crkvi sve do završetka Drugoga vatikanskoga sabora 1965. godine službeni jezik bio je latinski. Nijedan narod rimskoga obreda nije mogao slaviti misu na svom jeziku. Jedina iznimka bili su Hrvati koji su na narodnom jeziku slavili misu i vlastitim pismom, glagoljicom, pisali liturgijske knjige. Slaveći Boga na razumljivom narodnom jeziku, Hrvati ni u jednom trenutku nisu doveli u pitanje jedinstvo Katoličke crkve, korištenje vlastitoga jezika i pisma, nije im bila izlika za narušavanje crkvenog zajedništva i odanost Crkvi svjedočili su na vlastiti način, svojim jezikom i pismom. Evanđelje se od davnine utjelovilo u našu kulturu, jezik i običaje – između ostalog, iznio je na tribini Kovačević.

50839927 594043417703172 4992567957369389056 n

Tribina je održana u sklopu redovne godišnje izvještajne skupštine Udruge ”Napredak”, koja okuplja Hrvate rodom iz Bosne i Hercegovine, u slatinskom restoranu ”Stari podrum”. (www.icv.hr, ADF; foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content