Uskoro počinje gradnja Geo-info centra u Voćinu – jedinstvenog multimedijalnog centra na ovom području

U sklopu projekta “Geopriče UNESCO geoparka”, u Voćinu će se izgraditi i opremiti Geo-info centar. Radove će u vrijednosti 18.773.193 kuna izvesti Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege.

– Izgradnjom ovog objekata unaprijedit će se turistička infrastruktura uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno – povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva našeg Parka, čime će se ujedno poboljšati turistički potencijal ovog dijela kontinentalne Hrvatske, a sve u svrhu ostvarenja pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo – istaknuo je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prilikom potpisivanja ugovora.

IMG 4163 Custom
foto: K. Toplak

Geo info centar bit će jedinstveni multimedijalni centar na ovom području koji će osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine koristiti i inovativni način interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Osim edukativno-prezentacijskog postava imat će i adekvatne urede za rad zaposlenika, suvenirnicu te prostor za odmor nakon obilaska parka i caffe bar s terasom koji gleda na voćinski srednjovjekovni grad. Planirani Geo info centar trebao bi imati neto površinu od 843,13 m2, od čega se 30% odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70% na izložbeno – prezentacijski dio.

Projekt “Geopriče UNESCO geoparka” je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

IMG 4157 Custom
foto: K. Toplak

Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

(www.vpz.hr, www.pp-papuk-hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content