USPJEŠNI ZAHVALJUJUĆI PODUZETNIČKOM INKUBATORU Razgovarali smo s poduzetnicima koji danas uspješno vode svoje tvrtke

Prije šest godina u Virovitici je izgrađen Poduzetnički inkubator koji je do sada na tržište „izbacio“ 35 poduzetnika. Prema riječima direktora Bojana Mijoka, od tih 35 poduzetnika oko 70 posto uspješno je na tržištu, a preostali se dio s vremenom ugasio. Nakon dobrih rezultata i zadovoljnih korisnika krenulo se u projekt Mreža inkubatora koji će poduzetnicima s područja cijele županije omogućiti pomoć kada im bude najviše potrebna.

– Ako poduzetnik živi u Pitomači, Orahovici ili Slatini, razliku koju dobije za besplatni prostor „pojedu“ putni troškovi, tako da mu se to ne isplati. Slijedeći to, odlučili smo raditi inkubatore u tim trima područjima kako bismo pokrili cijelu županiju. Dobili smo projekt Mreža inkubatora u vrijednosti od 28 milijuna kuna, a bespovratna sredstva su 20 milijuna kuna. U Pitomači će biti 15 novih prostora, u Orahovici također 15, dok će Slatina imati 18 novih prostora – objašnjava B. Mijok te ističe da će, uključujući Viroviticu, poduzetnici dobiti više od 60 besplatnih poslovnih prostora.

ŽUPANIJA đir mijok Custom

Projekt je napisala VIDRA-Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Poduzetničkim inkubatorom VPŽ, Gradskom razvojnom agencijom Slatina (GRAS), a uz pomoć grada Orahovice i Općine Pitomača.

OPREMA I STRUČNA POMOĆ

Naime, poduzetnik-početnik tako ima mogućnost započeti svoj posao u besplatnom prostoru, opremljenom s uredskim namještajem koji mu je potreban za rad te uz stručnu pomoć razvojne agencije, Županije, HZZ-a i drugih institucija te drugih stanara Inkubatora. Poduzetnik jedino plaća režije koje potroši, sve drugo dobiva.

– Našim stanarima nastojimo smanjiti troškove na najnižu moguću razinu pa im dajemo i knjigovodstvene usluge s uglavnom tržišnim cijenama. Osim toga, u suradnji s Razvojnom agencijom Vidra pratimo i pišemo projekte za njih kako bismo ostvarili neka dodatna sredstva za svoje poslovanje – kaže Mijok.

aktualno mijok Poduzetnicki inkubator VPZ Custom

PROMOCIJA STANARA

Važno je napomenuti i da Inkubator dva do tri puta godišnje organizira druženja stanara u kojima se razmjenjuju kontakti i iskustva te u kojima jedni drugima traže tržište. Mnoge poslove nađe im i sam Inkubator, u kojemu sve što je moguće rade njegovi stanari, te koji ih promovira gdje god da se nađe. Također, promocija je osigurana i na sajmu Viroexpo gdje stanari imaju pravo besplatnog sudjelovanja.

U Inkubator mogu ući sve tvrtke koje su stare do tri godine i koje se bave djelatnostima koje im odgovaraju, odnosno gotovo sve osim onih koje zagađuju okoliš, stvaraju toliku buku da drugi stanari ne mogu raditi uz njih ili su na lošem glasu.

– Važno nam je da prođu tu „dolinu smrti“, tih pet godina koje su najteže za poduzetnike, a nakon toga imaju dovoljno iskustva, znanja i financijskih sredstava kako bi mogli sami opstati i konkurirati na tržištu – kaže Mijok.

HARITE ARGAN, TOMISLAV BAČAR: Kupili prostor i u potpunosti ga opremili zahvaljujući besplatnom smještaju u Inkubatoru

Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije bio je polazišna točka i Tomislavu Bačaru. Ondje je „na noge“ stala njegova tvrtka Harite Argan koja se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike. U Inkubator su uselili 2013. godine i kroz pet godina razvijali svoje poslovanje.

AKTUALNO Poduzetnički Bačar Custom

– Inkubator nam je za početak poslovanja značio puno, najviše zbog prostora i opreme. Tvrtku smo pokrenuli iz nule pa nam je i stručna pomoć koju smo ondje dobili bila od neprocjenjive važnosti – rekao je Tomislav B., čija je tvrtka bila jedan od prvih stanovnika Poduzetničkog inkubatora.

– Za vrijeme boravka u Inkubatoru digli smo kredit za poslovni prostor te nakon što je on dovršen i opremljen svime što nam je trebalo, napustili smo Inkubator. Da ga nije bilo, imao bih velikih problema u pokretanju tvrtke. Ondje su nam svi pomagali i siguran sam da nije bilo njih, danas ne bih bio tu gdje jesam – zaključio je Tomislav B. Harite Argan danas posluje iz vlastitog prostora u Virovitici, a proizvode prodaje i putem web shopa.

TVRTKA MALOČA, TOMISLAV MALOČA: Do zaštićenog brenda i vlastitog prostora nakon samo godinu dana

Tvrtka Maloča koja je na tržište donijela svoj zaštićeni brend – svijeće s potpisom, svoje je početke također imala u Poduzetničkom inkubatoru VPŽ. Inkubator im je bio „dom“ godinu dana, od 2015. do 2016. godine, nakon čega su svoje sjedište i proizvodnju preselili u vlastiti prostor. Vlasnik tvrtke Tomislav Maloča istaknuo je kako im je Inkubator pomogao napraviti prvi korak prema klijentima i tržištu.

AKTUALNO maločaml Custom

– Ondje smo na jednom mjestu imali potporu samog Inkubatora za sve što smo trebali, od prostora pa do knjigovodstvenih usluga. To nam je bilo jako važno jer smo zbog nastojanja zaštite intelektualnog vlasništva na nekim proizvodima po određenim kriterijima morali imati odgovarajući prostor za proizvodnju – rekao je Tomislav M. dodavši kako je podrška koju poduzetnici dobiju u Inkubatoru pravi „vjetar u leđa“ za razvijanje poslovnih ideja.
– Poduzetnički inkubatori izvrsno su mjesto za stvaranje i usavršavanje poslovne ideje, stasanje mladih poduzetnika na noge i ulazak na tržište – zaključio je Tomislav M.

LF INTERNATIONAL, IVAN DORIĆ: Nakon dvije godine otvorio proizvodni pogon u Virovitici

Poduzetnički inkubator bio je polazišna točka i mladom poduzetniku Ivanu Doriću i njegovoj tvrtki Lf International koja se bavi proizvodnjom gnojiva i dušičnih spojeva. U Inkubator se „uselio“ početkom 2013. godine, a nakon nešto više od dvije godine, kada je tvrtka dovoljno stasala, otvorio je proizvodni pogon u Virovitici, a sjedište tvrtke preselio u Voćin. Za koncept Poduzetničkog inkubatora ima samo riječi hvale i pozitivna iskustva.

aktualnodoric Custom

– U Inkubatoru smo stvorili nekakvu snagu, da možemo u isto vrijeme stvarati i razvijati proizvode, ali i akumulirati sredstva kako bismo kupili stalni objekt – govori Ivan D. ističući kako je inkubator izvrstan početak za mlade poduzetnike.

– Ako mladi čovjek ima dovoljno volje i truda da u nešto krene, ovdje ima resursa koji mu mogu pomoći da u tome uspije. Naravno, trebao bi i on nešto raditi, nije dovoljno doći s idejom i očekivati da će mu netko od toga napraviti posao. Za svaki posao treba puno truda i ulaganja, ali uz ovakvu pomoć, krenuvši od Inkubatora, Viroexpa i od Vidre, mislim da se stvarno može napraviti dobar posao u našoj županiji – istaknuo je Ivan D.

KING ART STUDIO, IVAN KRŠIĆ: Razvili posao i probili se na tržište, već dvije godine rade u vlastitom prostoru

Jedna od prvih tvrtki koja je „uselila“ u Poduzetnički inkubator VPŽ bio je King Art Studio. Ivan Kršić i njegov tim od 2013. do 2016. godine razvijali su posao i probijali se na tržište. Već dvije godine ovaj arhitektonsko-građevinski studio radi u svome prostoru, izvan „zaštite“ Poduzetničkog inkubatora. Prema riječima Ivana Kršića, počeci u Inkubatoru zaista su pomogli da tvrtka ojača.

AKTUALNO Poduzetnički Ivan Kršić Custom

– Najveća pomoć bila nam je ta što nismo morali plaćati najam prostora, plaćali smo samo režije i dobili smo povoljnije knjigovodstvo u sklopu Inkubatora – ističe Ivan K. dodavši kako su im u početku velika podrška bili Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija koji su ih angažirali u nekolicini poslova.

– Mreža inkubatora odlična je za poduzetnike, male firme i početnike koji nemaju kapital za svoj prostor. Inkubator zaista puno pomogne, posebice u smislu da „pogura“ svoje stanare kako bi razvili tvrtku – zaključuje Ivan K. (www.icv.hr, ml; žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content