ZIMSKI KAMP U ORAHOVICI Mladi tvrde da je u Hrvatskoj život neusporedivo kvalitetniji nego ”vani”

Ljetni kampovi Kristove Evanđeoske crkve Betanija u Orahovici su već nadaleko i naširoko  poznati i priznati, no ova crkva u Orahovici već šestu godinu organizira i zimske kampove za mlade. Ovogodišnji Kamp okupio je mlade iz cijele Hrvatske, od 18 do 35 godina te iz zemalja regije, a glavna tema su odlasci iz rodne zemlje.

-U Kampu sudjeluje 60 mladih, doslovno iz cijele Hrvatske: od Splita preko Rovinja i Pule, Zagreba, Međimurja do Slavonije. Okupili smo se u temi pod nazivom ”Smijemo li sanjati”.  Želimo zajedno promišljati o tome kako snovi utječu ne samo na nas nego i na budućnost naše zemlje, pa je jedan od glavnih programa promišljanje mladih otići ili ostati u Hrvatskoj. Kao vjernici pokušavamo se pokazati kao jedna kontra kultura ili kontra mišljenje od onih koji danas prevladavaju, a to je da u našoj zemlji ništa ne valja i kako svi trebamo otići jer je vani bolje – rekao je voditelj Kampa Ratko Medan, koji je ovom prilikom upotrijebio frazu “negdje vani trava je zelenija”, te dodao da su sigurni da je baš u Slavonija ta trava puno bolja i zelenija od bilo gdje drugdje.

Upravo iz tog razloga je i ove godine ovdje u Slavoniji, u Orahovici revitaliziran ovaj zimski kamp kako bi sudionici upoznali ove prekrasne krajeve i kako bi ih potaknuli i ohrabrili da razmišljaju o svojoj ulozi ovdje u ovoj zemlji.

Sudionici u tijeku boravka u Orahovici posjećuju i druge dijelove Slavonije, a do kraja tjedna posjetit će prelijepi grad Đakovo, ergelu lipicanaca i naravno, jedinstvenu đakovačku katedralu, biser ovoga kraja, a potom će se zabavljati po gradu kako bi mladi bili u kontaktu s društvom u kojem se nalaze, doznajemo od R. Medana.

Zimski kamp 1

– Upravo razgovori o iznimno aktualnoj temi iseljavanja iz Hrvatske s mladima donijeli su niz zanimljivih razmišljanja jer se u kampu nalaze mladi koji su bili vani pa se vratili, željeli otići pa ostali, a ima i onih koji su trenutno u drugim zemljama pa su u Hrvatskoj na odmoru – kaže R. Medan te dodaje da žele postići da mladi razmišljaju i da ne budu lakomisleni.

– Mi ne želimo reći što da oni rade, to njihova osobna stvar,već ih želimo na neki način odgajati kao odgovorne ljude, ljude koji neće biti zavedeni raznoraznim razmišljanjima i trendovima, nego da imaju svoje vlastito mišljenje koje će temeljiti na Svetome Pismu i biblijskim istinama koje su univerzalne istine čovječanstva. Tu mislim na dobrotu, poštenje, odgovoran rad u zemlji, brigu i ljubav za naciju. U razgovoru s onima koji su bili vani pa se vratili ili su došli ovdje na odmor, rekli su mi da je vani život samo novčano bolji, no da je kvaliteta života u Hrvatskoj neusporedivo bolja nego bilo gdje drugdje – kaže Medan.

Nakon zimskog kampa već slijede i pripreme za nadolazeći 46. tradicionalni Ljetni kamp u orahovačkoj Betaniji. -Veselimo se i jedva čekamo početak tih ljetnih kampova koji čine ukupno 5 kampova, dječji, tinejdžerski, omladinski i obiteljski kampovi koji kreću u srpnju. Ponovno će nam doći ljudi iz cijele Hrvatske te zemalja Europe i svijeta, već smo dugo s terminom ”međunarodni” kamp, a Orahovica je oduvijek, kako mi to volimo reći ”mjesto susreta” kako nas međusobno tako i svih nas s Bogom koji je nam daje život i naš je uzor, ali i susret s građanima ovoga grada s kojma se uvijek volimo družiti i razmijeniti mišljenja. Isto tako redovno obilazimo i upoznajemo znamenitosti i ljepote Orahovice jer ovo je doista posebno mjesto s puno povijesnih, kulturnih i turističkih vrijednosti i želimo da svi koji dođu znaju gdje su došli, u kakav biser Lijepe Naše. Pripremamo niz sadržaja kako za sudionike tako i za građane Orahovice, i svi željno iščekujemo srpanj i početak kampova – zaključio je voditelj kampova Betanije Ratko Medan. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content