Zločin za koji još nitko nije odgovarao: Obilježeno 27 godina od masakra nad pripadnicima virovitičke 127. brigade podno sela Brusnika

Ispred spomen obilježja u Brusniku, u organizaciji Grada Virovitice danas (četvrtak) je održana komemoracija na kojoj su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, braniteljske udruge i brojna izaslanstva odali počast hrvatskim vitezovima, pripadnicima slavne virovitičke 127. brigade koji su poginuli u akciji oslobađanja ovog sela.

U akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca 29. prosinca 1991. godine nestalo je dvanaest hrabrih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade. Nakon nekoliko dana saznalo se da su svi poginuli i mučki masakrirani.

Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su ostala utkana u povijest naše domovine.

IMG 5096
foto: M. Bašić

Uz obitelji poginulih i njihovih suboraca počast su odali i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, predstavnici policije na čelu s načelnikom Policijske uprave Virovitičko-podravske Sinišom Kneževićem, predstavnici Virovitičko-podravske županije na čelu s dožupanom Darkom Žužakom, predstavnici Grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i Grada Pakraca na čelu s gradonačelnicom Anamarijom Blažević, načelnici općina Gradina i Špišić Bukovice Marko Ajček i Hrvoje Miler, brojni predstavnici braniteljskih udruga…

IMG 41f3c58295c9258a7ebe5ef0a0a954a6 V Custom

U svojim govorima Josip Đakić, Nenad Križić, Darko Žužak, Ivica Kirin, Anamarija Blažević i Zvonko Kožnjak svi od reda, između ostalog, osudili su činjenicu što ni do današnjeg dana nitko nije odgovarao za masakr pripadnika slavne postrojbe 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica.

Na sam tijek akcije nazočne je podsjetio predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak.

– Svake godine, kao i do sad, mi dolazimo na današnji dan odati poštovanje i počast svim našim hrabrim poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 127. brigade HV-a iz Virovitice koji su baš na ovom području Pakraca i zapadnoslavonskog ratišta teško stradali, uletjeli u neprijateljsku zasjedu prilikom akcije oslobađanja, kakvih smo imali stotinjak na prostorima od Virovitice do Pakraca.

49688681 2308410665858473 4830455623667679232 n

U ovoj akciji naši branitelji su upali u zasjedu, zarobljeni su, a nakon toga ubijeni i mučki masakrirani. Prilikom razmjene njihovih posmrtnih ostataka 7. siječnja vidjelo se da su bili masakrirani, teško mučeni i to je ono što nama svima, hrvatskim braniteljima, a vjerujem i svima u ovoj državi teško pada: što za ovaj zločin nitko nije odgovarao – istaknuo je Z. Kožnjak.

– Na tome ćemo inzistirati i danas opet apeliramo da naše državne institucije i svi ostali učine sve što je potrebno, da se svi oni koji su učinili zločine u to vrijeme odgovarajuće procesuiraju, da se sazna istina i da se počinitelji i nalogodavci kazne, jer to je ono što će našoj djeci i svima nama osigurati bolju budućnost.

49439047 2308421035857436 7586181377507196928 n

I predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske i saborski zastupnika Josip Đakić je naglasio kako izvršitelji i nalogodavci ovog masakra nikada nisu privedeni pred lice pravde.

-I danas se sjećamo vitezova koji su tih dana ’91. oslobađali teritorij okupirane RH, došli su do Brusnika, upali u zasjedu, neki su poginuli, neki su mučki ubijeni, masakrirani, mučeni i to je ono što nas najviše boli. Danas kada se sjećamo njihove žrtve, još danas nitko nije odgovarao za ono što je počinio nad njima, zarobljenima koji su pretrpjeli teške torture i koji su na kraju pogubljeni, a tijela su im masakrirana do neprepoznatljivosti. Te slike su ostale duboko urezane u sjećanjima svih Virovitičana i ljudi ovoga kraja – istaknuo je predsjednik HVIDR-e RH J. Đakić.

50064285 2308416489191224 6171483926901555200 n

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić zahvalio je organizatorima i svim sudionicima komemoracije koji i na ovaj način čuvaju uspomenu na virovitičke heroje.

-Prije svega prenosim pozdrav ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda s posebnim poštovanjem i pijetetom obiteljima poginulih hrvatskih vitezova. Zahvalni smo organizatorima komemoracije koji ove heroje i ovakve akcije čuvaju od zaborava. Istaknuo sam u obraćanju da su unatoč 27 godina sjećanja snažna. Zahvaljujem  prijateljima i suborcima što ovim dijelom hodnje koji su branitelji organizirali doslovno ne dozvoljavaju da se zaboravi žrtva koja je ugrađena u temelje stvaranja domovine – zaključio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja N. Križić.

IMG 007e0acfa0b0b4ff6c43a914ea110dae V Custom

Prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još sedam pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić, kojima je prošle godine postavljena spomen ploča u Brusniku kako bi se svim hrabrim vitezovima odalo dužno poštovanje.

Sudionici komemoracije odali su počast i petorici poginulih policajaca, Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku, Darku Strugaru i Željku Pemperu kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu. Da se istina o stradanju u Brusniku ne zaboravi, svoj doprinos dali su članovi udruga HVIDR-a Slatina i Orahovica te članovi braniteljskih udruga s područja grada Slatine, koji su u organizaciji ZUiČ HVIDR-a VPŽ proveli hodnju od Brusnika do Bučja gdje su dolaskom u Bučje kod spomen obilježja položili upaljene lampione. (www.icv.hr, bg, foto: D. Fišli, M. Bašić)

[g-gallery gid=”501716″][g-gallery gid=”501732″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content