DRUGI O NAMA Gradonačelnik Kirin: Brojimo 38 poduzetnika više nego lani, želimo dovesti nove investitore

Virovitica je četrnaesti po redu grad u kojem je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo informativno-edukativno događanje “Regionalni dani EU”, s ciljem informiranja šire javnosti o mogućnostima financiranja iz EU fondova i jačanja regionalnoga razvoja te cjelokupnog društvenog i gospodarskog rasta Hrvatske, piše vecernji.hr

Događanje je održano u virovitičkom Centru kulture koji, uz pomoć fondova EU, uskoro kreće u obnovu. Budući da je Virovitica poglavito poljoprivredni kraj, svoje projekte najčešće prijavljuju mali i srednji poduzetnici i poljoprivrednici, a prema posljednjim statističkim podacima, Virovitičko-podravska županija među vodećima je u Slavoniji i Baranji po povlačenju sredstava za ruralni razvoj i mikro i mala poduzeća – čak 3400 kuna po glavi stanovnika.

– EU fondovi tiču se svih. U javnom sektoru radimo na javnim projektima kako bismo digli standard. Važno je da ih iskoristimo i unaprijedimo svoje poslovanje – istaknuo je u pozdravnom govoru Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.

IMG 6833 850x567 Custom
foto: M. Bašić

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović predstavio je statističke podatke prema kojima je Razvojna agencija VIDRA u 2018. provela 194 projekta za male i srednje poduzetnike i poljoprivrednike, ukupne vrijednosti 450 milijuna kuna.

– Pokrenuli smo projekte koji se tiču Projekta Slavonije, Baranje i Srijema. Riječ je o opremanju dnevne bolnice, o izgradnji mreže poduzetničkih inkubatora, o izgradnji tehnološko-inovacijskog centra, o hali za sajam Viroexpo. Ove godine očekujemo realizaciju oko 150 projekata koje smo prijavili tijekom prošle godine – rekao je Andrović i istaknuo da će uz novu podjelu na četiri statističke regije mali i srednji poduzetnici u njihovom području te u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji moći dobiti do 75% potpore iz EU fondova, za razliku od prijašnjih 45%.

Razvojna strategija RH

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i EU fondova Velimir Žunac podsjetio je da s 2020. godinom završava sedmogodišnje financijsko razdoblje tijekom kojeg se, kaže, učilo, griješilo i sazrelo, no da Hrvatsku čekaju velike mogućnosti i u sljedećoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027.

– EU fondovi su naša stvarnost. Ova županija i ovaj grad dobar su primjer kako se koristi europski novac, što pokazuje i statistika. U siječnju 2017. Hrvatska je bila ispod 9% ugovorenosti, a krajem prošle godine na više od 62%, točnije na 6,6 milijardi eura ugovorenosti. Napravili smo značajan iskorak. U Hrvatskoj 80% javnih ulaganja dolazi iz EU i važno ih je maksimalno iskoristiti – istaknuo je Žunec.

Najavio je da je Vlada spremna i proračunski stabilna za novi ciklus i financijsku perspektivu 2021. – 2027., podsjetivši da je u tijeku izrada Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. na kojoj intenzivno radi 12 tematskih i radnih skupina.

Održana je potom zanimljiva panel diskusija pod nazivom “Razvoj Virovitice kroz fondove Europske unije” na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova EU. Na samom početku gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je da u bližoj budućnosti žele prepoznati i identificirati strategije i prioritete koje Hrvatska treba razvijati, a što će utjecati na brži i kvalitetniji gospodarski rast.

IMG 6762 850x567 Custom
foto: M. Bašić

-Potrebno nam je i više kadrova, posebno onih koji će pisati projekte. Istovremeno moramo mladima dati mogućnost da uče i usavršavaju se, da se informiraju o mjerama koje provodi država kroz EU fondove i samozapošljavanje – istaknuo je Kirin.

Rezultate je predstavila Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA koja radi za sve institucije na području Virovitice, tvrtke, ustanove, kao i za poduzetnike i poljoprivrednike kojima nude savjete i pomoć pri pisanju i provedbi EU projekata.

-Pripremili smo na vrijeme dokumentaciju za sve projekte, uključujući dvorac Pejačević u vrijednosti od 82 milijuna kuna, poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica vrijedne 150 milijuna kuna, ali i obnovu škola, vrtića i ostalih ustanova. Uz manje projekte osigurali smo potrebna sredstva poljoprivrednicima, poduzetnicima i organizacijama civilnog društva – istaknula je Harmund.

450 milijuna kuna vrijednost je 194 projekta za male i srednje poduzetnike i poljoprivrednike koje je provela VIDRA prošle godine.

Suradnja Grada i Županije

-Službe i institucije uhodane su i umrežene u pripremi projekata, a suradnja Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije je odlična – istaknula je Neda Martić iz Razvojne agencije VIDRA.

– Poduzetnik danas može dobiti pravomoćnu građevinsku dozvolu za dva dana. Osim što smo regionalni koordinatori, naša agencija radi strategije i piše infrastrukturne projekte. Trenutačno imamo 245 projekata vezanih za gospodarstvo – navela je Martić.

Rezultate je predstavila Arijana Šafranko Salihćehajić, vlasnica tvrtke Šafram, vodećeg domaćeg proizvođača začina sa zagrebačkom adresom. Kako nisu imali potrebe za uvozom, preselili su se u virovitički kraj koji je, kaže, poznat po proizvodnji konzumne paprike. Njihova proizvodnja temelji se na kvalitetnim prehrambenim proizvodima i ugovorima s kooperantima.

– Rano smo se uključili u EU projekte i uložili u poljoprivredne proizvode ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna – dogradnja dvije proizvodne hale, novi stroj za pakiranje začina u bočicama, pisače, poslovni prostor i proizvodni pogon koji nam je bio neophodan – rekla je Salihćehajić.

Primjer tvrtki koje su svježe u povlačenju sredstava iz EU fondova je Polibox, obrt za proizvodnju namještaja, koja je uspješno provela prijavu projekta u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, a rezultate je predstavio vlasnik Nenad Jirouš.

– Želio bih poručiti ljudima da dođu i informiraju se jer je princip jednostavan, a benefiti veliki. Kod nas se već sad, zahvaljujući tehnologiji unutar samog procesa proizvodnje, povećavaju kapaciteti i do tri puta, a s istim brojem ljudi. Kvaliteta dobivenog je velika, a tako smo i konkurentniji na tržištu. Važno je konstantno učiti jer će za deset godina ovo biti zastarjela tehnologija – smatra Jirouš.

Rukovoditelj razvoja tvrtke Brana, Ivan Obrovac, govorio je o tome kako su sredstva iz EU fondova utjecala na rad i poslovanje tvrtke.

– Dva su naša projekta financirana iz EU fondova od kojih je jedan završen prošle godine. Prijavili smo opremanje hale za proizvodnju sokova, izgradnju solarne elektrane, aplicirali nekoliko projekata za ulaganje u primarnu proizvodnju, projekt učinkovitosti poduzeća koristeći informacijske i komunikacijske tehnologije, a trenutačno surađujemo i s grupom iz Mađarske na zajedničkom proizvodu. Pred nama je puno projekata – rekao je Obrovac.

Kako i za što povući EU novce

Virovitica spada u grad šeste kategorije po razvoju gospodarstva, napomenuo je gradonačelnik Ivica Kirin na kraju panela.

IMG 6818 850x567 Custom
foto: M. Bašić

– Brojimo 38 poduzetnika više nego prošle godine, želimo dovesti nove investitore i iskoristiti sve ponuđene prednosti – zaključio je.

Stručni dio događanja obilježila su predavanja pod nazivom “EU fondovi kao mogućnost financiranja” u sklopu kojih je najprije Ivan Bilić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavio aktualne i buduće natječaje. Predavanja su održale i tri predstavnice Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG BICRO).

Anđelina Šapina predstavila je mogućnosti dodjele bespovratnih sredstava u poduzetništvu, Ivana Kovačić govorila je o ključnim točkama provedbe projekta, a Ines Poleto Lukačević predstavila je o financijske instrumente poljoprivrede i ruralnog razvoja. Regionalni dani EU fondova u Virovitici završili su interaktivnom radionicom “Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike?” pod vodstvom Kristine Androlić, direktorice tvrtke Androlić konzalting.

Radionica je okupila veliki broj zainteresiranih u punoj dvorani, a Androlić je detaljno objasnila koji su preduvjeti za prijavu na natječaj, kako pripremiti natječajnu dokumentaciju, koja je procedura slanja projektne prijave te na čemu se dobivaju i gube bodovi.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content