GODIŠNJA SKUPŠTINA Planirani proračun LAG-a Marinianis za 2019. godinu veći od 1,2 milijuna kuna

Na Višnjici je u ponedjeljak održana redovita godišnja izvještajna skupština Lokalne akcijske grupe Marinianis koju je, pozdravivši prisutne članove na skupštini, otvorio predsjednik Mirko Rončević u nazočnosti potpredsjednika Denisa Ostrošića i Berislava Androša.

Izvješća o radu i financijsko izvješće za 2018., kao i plan rada i financijski plan za 2019. godinu podnijela je voditeljica LAG-a Renata Butka, koja je tom prigodom naglasila kako je planirani proračun za tekuću godinu premašio sva očekivanja, te je najveći do sada i iznosi preko 1,2 milijuna kuna.

U proteklom razdoblju LAG Marinianis, uz niz predavanja, edukacija, tečajeva…, obavio je i brojne prijave na natječaje koje su mahom prihvaćene. Tako je LAG, između ostalog, prvi u Virovitičko-podravskoj županiji objavio natječaj za tip operacije 2.2.1. ”Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” koji je sukladan tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., te podijelio 19 Odluka o dodjeli sredstava u visini 15.000 eura. U narednom tjednu, Upravni odbor LAG-a donijet će Odluke o dodjeli za tip operacije 3.1.1. ”Poboljšanje društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih usluga” koji je sukladan tipu operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Kroz objavljenja dva natječaja LAG je ostvareno 89% dodijeljenih sredstava kroz provedbu Lokalne razvojne strategije LAG-a Marinianis za razdoblje 2014.-2020. godine.

received 298696464151085
Foto: LAG Marinianis

LAG je savjetodavno pomogao preko 200 poljoprivrednika u apliciranju za mjere i podmjere 4.1.1. ”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – sektor biljne proizvodnje”, 6.1.1. ”Potpora mladim poljoprivrednicima”, 6.3.1. ”Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” i 17.1. ”Osiguranje usjeva životinja i biljaka” ukupne vrijednosti 12.000.000,00 kuna. Potpisan je i ugovor o financiranju projekta LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalnom zakladom civilnoga društva, vrijednosti 660.856,13 kuna. Krajem 2018. godine, LAG je kao nositelj projekta prijavio uređenje poučne staze Bunarić-Javorica u vrijednosti 100.000,00 eura.

Ovu godinu LAG je započeo na tragu dosadašnjih aktivnosti s kojima će nastaviti i u narednom razdoblju, te je krenuo s prikupljanjem mikropodataka potrebnih za učitavanje u sučelje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zatim s informiranjem zainteresiranih za mjere ruralnog razvoja, kao i s analizom i prikupljanjem korisnika za provedbu edukacije ”Voditelj seljačkog gospodarstva – smjer ratar”. Pripremaju se projekti suradnje u vrijednosti 280.000 kuna u cilju standardizacije LAG-ova i identifikaciju LAG-ova kroz kulturnu baštinu. LAG Marinianis za oba projekta planira ostvariti suradnju s 10-ak drugih LAG-ova s područja cijele Republike Hrvatske.

Isto tako, uz sudjelovanje na sajmovima i edukacijama, te pružanje savjetodavne pomoći poljoprivrednicima, LAG je u planu rada za ovu godinu najavio i niz novih prijava na natječaje, a od prvih priprema se projekt u vrijednosti 2.000.000 kuna u suradnji s udrugama s područja LAG-a i Gradom Slatinom. (www.icv.hr, adf; R. Butka)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content