LUKAČ Općinsko vijeće usvojilo odluku o prodaji vlasničkog udjela u trgovačkom društvu Plin Vtc d.o.o.

Općinsko vijeće Općine Lukač održalo je sinoć (srijeda) 16. sjednicu, sazvanu po hitnom postupku. Najvažnije točke dnevnog reda ove sjednice bile su donošenje Odluke o dopuni Ugovora o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću FLORA VTC te donošenje Odluke o prodaji poslovnih udjela Općine Lukač u trgovačkom društvu Plin Vtc d.o.o.

-Ova sjednica Općinskoga vijeća važna je ponajviše zbog donošenja odluke o prodaji vlasničkog udjela Općine Lukač u trgovačkom društvu Plin Vtc d.o.o. Znamo da je Općina Lukač s drugim susjednim općinama i Gradom Viroviticom suvlasnik tvrtke Plin Vtc d.o.o. Krenulo se u sam postupak pripreme za izlazak iz tržišta plina, za kompletan proces prodaje, odnosno za pronalazak strateškog partnera, a odabrali smo konzultantsku tvrtku PWC. Najpovoljnija ponuda je bila od HEP-a PLIN d.o.o. u iznosu od 19.650.000 kn.

SREDSTVA ULOŽITI U RAZVOJ OPĆINE      

Općina Suhopolje, Gradina, Špišić Bukovica i Lukač participiraju sa 7% udjela, sukladno veličini ‘kolača’, a takva će biti i dioba preostaloga dijela koja ide prema jedinicama lokalne samouprave. Za Općinu Lukač to bi trebalo biti otprilike 1.400.000 kn – rekao je načelnik Općine Đuro Bukvić. Naglasio je kako će dobivena sredstva od prodaje odmah iskoristiti u razvoj općine, najvjerojatnije za gospodarstvo ili za demografske mjere.

– Želimo uvesti nove mjere gdje ćemo sufinancirati mlade obitelji koje dolaze na područje Općine Lukač naknadama od 10.000 pa sve do 100.000 kn, sukladno donesenim potporama i odlukama Općine – izdvojio je Đ. Bukvić.  O tome će se u budućnosti još razgovarati, objasnio je.

lukač1

SPREMNI ZA NATJEČAJ

Također, od velike važnosti bilo je donošenje Rješenja o imenovanju Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za Općinu Lukač.

-Kao što je poznato, Općina Lukač je među prvima dobila suglasnost Ministarstva poljoprivrede. U pripremi smo natječaja. Važno je naglasiti da je državno poljoprivredno zemljište politička odluka, mi smo spremni preuzeti tu političku odluku i uvjereni smo da ćemo u idućih 60 idućih dana raspisati natječaj te ga provesti u idućih 10 mjeseci – odgovorno je rekao načelnik Đ. Bukvić koji je istaknuo da će ova, 2019. godina biti upravo na tragu samih natječaja za poljoprivredno zemljište.

Iduće godine slijedi uvođenje u posjed i s time završava priča za općinu Lukač, što se tiče poljoprivrednog zemljišta, kaže Đ. Bukvić, dodavši da će se time cjelokupno pitanje riješiti na rok od idućih 50 godina, budući da se natječaji odnose na rokove 25+25 godina.

Općinsko Povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta čine dva člana Općinskog vijeća, agronom, pravnik i geodet.

lukač3

-Nakon mišljenja ove neovisne struke, koja je relevantna za ovo pitanje, raspisuje se natječaj, potom se odabire najpovoljnija ponuda. Kada Povjerenstvo odluči o ponudama, one dolaze na Općinsko vijeće, koje potom donosi odluku. Proces, naravno, treba biti odobren i od strane Županije i tada odlazi u Ministarstvo poljoprivrede pa možemo reći da konkretnu realizaciju očekujemo u kasnu jesen – poručio je načelnik Đ. Bukvić.

Vijećnici su sinoć, uz druge odluke, usvojili i odluku o odabiru pružatelja usluge obvezatne preventivne deratizacije na području Općine Lukač u 2019. godini te odluke o izgledu službene odore te izgledu i sadržaju službene iskaznice i značke komunalnog redara. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content