OPĆINA LUKAČ Načelnik Bukvić održao prezentaciju za OPG-ove na temu Programa raspolaganja i Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Banket sala na Nogometnom igralištu Školski vrt u Gornjem Bazju danas (petak) bila je “domaćin” Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Mjesnih odbora Dugo Selo Lukačko, Budrovac Lukački, Veliko Polje, Terezino Polje i Gornje Bazje.

Naime, na poziv Općine Lukač danas su se odazvali OPG-ovci iz već spomenutih Mjesnih odbora, a prezentaciju “Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Lukač” održao je načelnik Đuro Bukvić.

IMG 1375 Custom

-U prvom dijelu, stavili smo svu zemlju uz rijeku Dravu u Program raspolaganja i bili smo svjesni da to neće proći jer jednostavno nismo htjeli “poginuti bez ispaljenog metka”. Ovih dana je Općinsko vijeće donijelo odluku o novom Programu raspolaganja, a radi se o 2.200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje će biti raspoređeno u natječajima, u periodu od nekih godinu dana – rekao je u uvodnom dijelu Đuro Bukvić, načelnik Općine Lukač.

Osnovni cilj i želja Općine Lukač je napraviti kompletno natječaje kroz idućih četiri do pet mjeseci.

-Želim poslati jasnu poruku svima onima koji su do sada “uživali” to državno poljoprivredno zemljište i svima koji su do sada redovno ispunjavali svoje obveze na konto samog državnog poljoprivrednog zemljišta da zasigurno ne moraju brinuti, a jednako tako šaljem poruku i svim špekulantima koji su davali u razno razne podzakupe da će nažalost imati određenih problema jer će se pratiti sve kompletno, kako bivši Program raspolaganja, tako i budući Program te gospodarski programi koji nailaze – jasno je naglasio Đ. Bukvić.

IMG 1374 Custom

Prioriteti su promijenjeni u samim kriterijima. Sada prioritet više nije dosadašnji zakupac već mali obrti koji se bave stočarstvom.

-U općini Lukač nema tih problema jer su naši stočari u 95% slučajeva zadovoljeni u prošlim natječajima, tako da većih problema neće biti – poručio je Bukvić.

Početkom sljedećeg tjedna načelnik općine Lukač Đuro Bukvić imat će susret s ministrom i državnim tajnicima u Ministarstvu poljoprivrede gdje će im prezentirati novi Program raspolaganja.

IMG 1371 Custom

-Uvjeren sam da će takav program dobiti pozitivno mišljenje, koje smo već i dobili prije nekoliko dana od Virovitičko-podravske županije, stoga ćemo imati raspisan natječaj u sljedećih šezdeset do devedeset dana. Moramo formirati nova povjerenstva, a činit će ih pravnik, geodet i agronom, kao neovisni stručnjaci, uz dva člana Općinskog vijeća – rekao je načelnik Općine Lukač.

Za kraj, Bukvić je naglasio kako će Općina Lukač ići maksimalno “na ruku” Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i da će raspisani natječaji proći što je moguće kvalitetnije.

IMG 1367 Custom

-Cilj nam je da svi oni koji se bave poljoprivredom i žive od nje te svi oni mladi koji žele ostati na području općine Lukač dođu do određenih površina državnog poljoprivrednog zemljišta. Općina Lukač će i u narednom roku poduzeti sve mjere kako bi napravili infrastrukturu, a naglasak je na makadamskim cestama po našim poljima, gdje smo zapravo napravili i najveći iskorak, ne samo u županiji već i u Hrvatskoj. Ovog momenta imamo u katalogu poljskih makadamskih puteva oko 25 kilometara, a želja nam je bar 50. Kada postavimo bijele ceste, aplicirat ćemo prema fondovima EU za asfaltiranje – zaključio je Bukvić.

IMG 1372 Custom

Zahvalio je svim Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji su se odazvali na današnje predavanje, ali i onima koji su nazočili prezentaciji održanoj prije nekoliko dana iz naselja Brezik, Lukač, Turanovac i Kapela Dvor.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content