OPET U VIROVITIČKOM Ilustrator M. Mrčela ima radove objavljene na svim kontinentima, a i danas isključivo crta s olovkom u ruci

Nakon gotovo dvadeset godina stanke, Virovitički list s radošću opet dočekuje svog suradnika, ilustratora Mladena Mrčelu iz Čakovca. Naši stariji čitatelji zacijelo se sjećaju njegovih radova koje smo objavljivali devedesetih godina prošlog stoljeća – karikatura na zadnjoj stranici, koje su jasno govorile o stanju u gospodarstvu, politici, sportu i društvu općenito. – Teme su bile drugačije, jer je i vrijeme bilo drugačije – sjeća se M. Mrčela svog angažmana u Virovitičkom listu, a koji danas nastavlja, samo u drugom tonu.

razlike 1

Jer, nakon stotina objavljenih ilustracija, karikatura, crteža, M. Mrčela danas za novine i časopise isključivo crta ilustracije koje se odnose na deset razlika između dviju sličica. Tu vrstu „tražilica“ i mi smo počeli objavljivati u veljači ove godine, s nadom da će i veliki i mali čitatelji s radošću i znatiželjom tražiti detalje koji čine veliku razliku između dvaju naoko jednakih prizora.

DETALJIMA PROTIV PRAZNINA

Jer, svaki detalj Mladen je pomno osmislio i rukom oslikao. U vrijeme kada je sve prebačeno u digitalnu sferu, on i dalje koristi svoje najdraže materijale – olovku, flomaster i bojice. Sigurna ruka i mašta vode ga kroz sve aspekte crteža, dok nije gotov, a jedino pomagalo koje pritom koristi je – povećalo.

– Ne volim prazan prostor na crtežu, tako da je sve puno detalja. Volim raditi ‘po starinski’, bez računala, a za jednu ilustraciju treba mi između dva do tri dana – kaže ovaj poznati ilustrator čiji su crteži do sad objavljeni u novinama i časopisima u svim značajnim gradovima u Europi (Madrid, Milano, Firenza, Zürich, Beč, Budimpešta, Oslo, München…)
Osmisliti ideju je jednostavno, kaže, sjedne za stol i počne raditi.

mrcela2 Custom

– Čekanje inspiracije je za one kojima se ne radi ili je to izgovor za one koji nemaju talent – smatra Mrčela. Jezik crteža, ilustracije i karikature univerzalan je pa su njegovi radovi rado prihvaćeni među urednicima i ljubiteljima enigmatike i crteža diljem svijeta. Univerzalnost je uspjela nadići sve kulturne, jezične, društvene i druge razlike koje obilježavaju sve zemlje u kojima je objavljivao, pa su njegove radove otkrivali i u Australiji, Koreji, Americi, Europi… Točnije, na svim kontinentima.

DATI PRILIKU TALENTIRANIMA

– Iako sam iz malenog grada i male države, ne bojim se ponuditi moje radove redakcijama na svim kontinentima i drago mi je da sam uspio u važnim redakcijama zauzeti mjesto karikaturista i da su velike redakcije taj angažman dobro plaćale.

Zato danas mogu reći kako živim od rada u kojem uživam te da sam od njega uspio školovati i kćeri, studentice u Zagrebu- ponosno ističe Mrčela, čije su kćeri krenule jednako kreativnim putem. Za sve one koji dvoje o vlastitom talentu, Mladen čuva samo riječi poticaja.

Untitled 2

– U našoj državi živi jako puno kvalitetnih ljudi, na svim područjima. Ima na svijetu stotinu bezimenih država u kojima žive stotine milijuna stanovnika, a nisu bolji od nas. Ovaj prostor vrvi kvalitetnim ljudima i trebali bi dobiti priliku – smatra ovaj uspješan ilustrator koji je za Virovitički list pripremio puno zanimljivih mozgalica.

KNJIGE U HRVATSKOJ I NJEMAČKOJ, KALENDARI U SLOVENIJI, ENIGMATIKA U AUSTRALIJI

Mladen Mrčela posebno se ponosi na zajednički rad s kćerima, Ivanom i Anom. – Puno smo radili za Školsku knjigu iz Zagreba. Ja i Ivana ilustrirali smo čitanke, dok je Ana pisala recenzije. Ana je učiteljica i dobra je u gramatici, aktivna je u udomljavanju životinja, nekoliko je puta nabasala na napuštene životinje (psiće, mačke, zečiće) i to u nemoguća vremena u noći i po kiši.

mrcela1 Custom

Ivana ima različite interese: ilustracija, video, fotografija, grafika. Gradi karijeru na fakultetu i predaje studentima u umjetničkim predmetima. Posljednje dvije godine izlagala je u Mimari, Klovićevim dvorima i Muzeju suvremene umjetnosti – ponosno ističe Mrčela.

S Ivanom je surađivao na oko 20 knjiga u Školskoj knjizi, a osobito su mu drage čitanke za hrvatski jezik. – Ilustrirao sam i knjige za muzičke škole na njemačkom govornom području. To su knjige za violinu i violončelo, klavir, blok flautu i flautu, no hrvatske čitanke su mi ipak draže jer mi je u njima sve poznato – priznaje vrijedni ilustrator Mladen. (www.icv.hr, mlo, foto: privatni album)

mrcela3 Custom

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content