POČELA GRADNJA JEDINSTVENOG GEO INFO CENTRA U VOĆINU Kroz višedimenzionalno kino posjetitelji će putovati kroz vrijeme, sretati nosoroge i sabljaste mačke

Počela je gradnja Geo info centra u Voćinu ukupne vrijednosti oko 38 milijuna kuna, koji će biti jedinstveni multimedijalni centar. Centar će se nalaziti podno Papuka s pogledom na stari srednjovjekovni grad koji se svio nad Voćinom i koji će se javnosti predstaviti u proljeće iduće godine. Početak radova označili su potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, dok je sam temeljni kamen, budućeg objekta postavio Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk, koji je i nositelj ove priče.

A što će se to nalaziti u ovom jedinstvenom multimedijalnom centru?

– Otvorit će se nova radna mjesta, a osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine, koristit će se i inovativni načini interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Ovo je dio projekta vrijednog više od 90 milijuna koji ulažemo ovdje, na području općine Voćin, to jest šireg područja Parka prirode Papuk, na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Geo info centar zasigurno je najznačajnije ulaganje u sklopu projekta “Geopriče UNESCO geoparka”, vrijednosti oko 38 milijuna kuna. Multimedijalni centar u Voćinu započet će s radom u proljeće iduće godine. Među raznovrsnim sadržajima izdvojio bih višedimenzionalno kino koje će posjetitelje provesti kroz prošlost te će na neki način putovati kroz vrijeme i vratiti se 23 milijuna godina unazad. Zanimljivo je i podzemlje Papuka gdje će posjetitelji osjetiti ozračje kakvo je u špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru – istaknuo je ravnatelj JU Parka prirode “Papuk” Alen Jurenac.

Načelnik Općine Voćin, Predrag Filić, naglasio je kako će ovaj projekt pomoći razvoju turizma na ovom području. Pritom se zahvalio svima koji su još prije deset godina, posebno tadašnjem županu, danas potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, krenuli u oživotvorenje ove ideje.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, podcrtao je kako se na području Virovitičko-podravske županije provode projekti vrijedni više od milijardu kuna, a 300 milijuna kuna su vrijedni oni kojima je nositelj sama Županija.

– Ovaj projekt doprinijet će dodatnom razvoju turizma na ovom području. Prošle godine je Park prirode Papuk, posebno Jankovac, imao rekordnu posjetu, a očekujemo kako će ona biti još i veća, posebno jer je u sklopu ovog projekta asfaltirana cesta do slavonskog bisera Jankovca. Ovdje u Voćinu u budućnosti će i učenici i studenti i istraživači upoznavati geološku prošlost ovog podneblja. Ovo je putokaz kako se s novim sadržajima može obogatiti i prirodna i kulturna baština. Uskoro će novi sadržaji biti i u Orahovici kada se uredi jezero s novim sadržajima, Centar za kulturu zdravlja u Cabuni, kao i centri za posjetitelje u Dravskoj priči, Križnici kod Pitomače jer su nam tamo prošli projekti. Tu je i Dvorac Janković u Suhopolju, koji će uskoro biti završen te će i oni u budućnosti ponuditi nove sadržaje, ponuditi novu perspektivu te shodno tome i otvoriti nova radna mjesta.

Planirani Geo info centar imat će neto površinu od 843,13 m2, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno – prezentacijski dio.
Saborski zastupnik Josip Đakić je obraćajući se nazočnima istaknuo.

– Zahvaljujući ovakvim projektima, turizam će doći do punog izražaja. Kontinentalni turizam može puno toga ponuditi, a najbolji primjer je i ovaj projekt. Na tome posebnu zahvalu upućujem i Vladi RH, svim ministrima, kao i resornim ministarstvima – rekao je Đakić.

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer u govoru je naglasio sljedeće.

– U 20 projekata, koji obuhvaćaju 19 parkova prirode ili nacionalnih parkova, ulažemo 730 milijuna kuna. Osim toga, 4 do 5 turista koji posjete Hrvatsku posjete i jedan od parkova prirode ili nacionalnih parkova. Važno je naglasiti kako je važna sinergija ministarstva prema županijama. Ovdje bih posebno istaknuo Virovitičko-podravsku županiju, koja je i prije, imala viziju za buduće projekte i samim time prikupljala i potrebne dozvole kako bi bila spreman za prijave na projekte. Kad završi ovaj projekt bit će to poziv turistima na ovo područje. Našu prirodu želimo pokazati svijetu – rekao je Kreitmeyer.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je prošle godine označio početak radova na asfaltiranju ceste od Slatinskog Drenovca prema Jankovcu, koja je sastavni dio ovog projekta, na svečanosti otvorenja je kazao.

– Voćin nije izabran slučajno za sjedište ovog Geo info centra. Nedaleko se nalazi Rupnica, svetište u Voćinu, tu su Sekulinačke prašume, Arboretum Lisičine, Jankovac, prirodne ljepote i na području Virovitičko-podravske, kao i Požeško-slavonske županije. To je jedini geo park u Hrvatskoj i jedan od 32 u cijeloj Europi i kao takav ima svoj turistički potencijal. Kada smo 2008. godine kretali u ovu priču malo je bilo onih koji su vjerovali. Stoga, zahvala svima koji su pomogli i koji su vjerovali. Vjerujte jer može se. Pripremajte projekte, imajte spremnu dokumentaciju jer sredstava će biti i ubuduće – istaknuto je Tolušić.

Početak radova blagoslovio je voćinski župnik Ivan Ereiz, a na svečanosti otvorenja, uz navedene govornike, između ostalih, bili su i zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Sanja Bošnjak i mnogi drugi.

Projekt Geopriče UNESCO geoparka je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric.(www.icv.hr, vpz.hr, Foto: D. Fišli i K. Toplak)

[g-gallery gid=”505476″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content