POČELA JAVNA RASPRAVA Evo kada i na koliko će vam policija moći oduzeti automobil, a za koje se prekršaje ide u zatvor

Ministarstvo unutarnjih poslova pustilo je izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama u postupak e-savjetovanja koje je otvoreno do 4. ožujka. Kako je i najavljivano, MUP je predložio da se za neke od najtežih kategorija prometnih prekršaja, posebice onima koji ih učestalo ponavljaju, oduzme vozilo. Bez automobila bi mogli ostati oni koji su najmanje dva puta kažnjeni jer su vozili dok im je oduzeta vozačka ili su napuhali iznad 0,5 promila. Isto tako u tu grupu „nesretnika“ ulaze i oni koji su dva puta kažnjeni za vožnju u naselju 50 km/h iznad ograničenja, za one koji su dva puta pravomoćno kažnjeni za vožnju u krivom smjeru ili odbijanje alkotestiranja. Prema novom zakonu tako bi vozač koji je kažnjen oduzimanjem vozila morao snositi i troškove njegova čuvanja, a rok na koji bi se vozilo oduzimalo, po konačnom prijedlogu, je do pravomoćnog okončanja prekršajnog postupka.

Osim oduzimanja vozila, novitet je i to što se kazne za neke prekršaje drastično povećavaju, pa i dvostruko, primjerice s 10 na 20 tisuća kuna, ali se i izriče mogućnost do 60 dana zatvorske kazne za one koji na autocesti voze 50 km/h iznad dopuštene brzine, prođu kroz više crvenih svjetala na semaforu ili voze bez položenog vozačkog ispita.

korija brzina radar 1

S čak do 20 tisuća kuna kažnjavat će se prekoračenje brzine u naseljima ili na mjestima gdje je brzina regulirana prometnim znakovima, a za prekoračenje veće od 30 km/h, umjesto dosadašnjih dvije tisuće kuna, kazna može iznositi od tri do sedam tisuća kuna. Osim povećanja novčane kazne, novina je i oduzimanje vozačke dozvole na šest mjeseci, ako je to vozaču prvi takav prekršaj, do dvije godine ako je to treći put da je vozio prebrzo, kao i svaki sljedeći put.

Vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platit će kaznu od 3000 do 7000 kuna, dosad je ta kazna bila 1000 kuna. Uz to bit će mu oduzeta vozačka dozvola na razdoblje od jednog, tri i šest mjeseci, ovisno koliko je puta dotad počinio taj prekršaj.

svijetlo prometna

Među ostalim, povećavaju se i kazne za telefoniranje tijekom vožnje, i to s 500 na 1500 kuna, dok će kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa biti povećana s 500 na 1000 kuna.

Novitet je i ukidanje vozačke dozvole te izvanredan liječnički pregled i to za skupljenih 12 negativnih bodova, a za mlade vozače devet. Na izvanredni liječnički će oni koji su tri puta u tri godine vozili alkoholizirani. Jedna od novosti koja je izazvala poprilično negodovanje kod vozača iz starije dobne skupine je prijedlog da su nakon 67. godine vozači dužni proći liječnički pregled da bi produžili vozačku. Posljedica ovakvog prijedloga je sve veći broja nesreća koje izazivaju vozači u trećoj životnoj dobi. Najveći argument za oštrije kažnjavanje je loše stanje u prometu te sve veći broj recidivista koji ponavljaju najteže prekršaje.(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content