PRAKSOM DO SAVRŠENSTVA 14 učenika virovitičke Strukovne škole vratilo se s praktičnog rada iz Portugala, evo koja su im iskustva

S dvotjedne stručne prakse u Portugalu vratilo se 14 učenika 3. razreda Strukovne škole Virovitica. Oni su, podsjetimo, boravili u Bragi gdje su obavljali stručnu praksu u sklopu projekta “Praksom do savršenstva” koji se provodi u sklopu programa Erasmus+.

U mobilnosti su sudjelovala i dva nastavnika u pratnji, koordinatorica projekta koja je ujedno i profesorica Engleskog jezika, Mirjana Jagrić i profesorica ekonomske grupe predmeta Gordana Kovač. Cilj projekta je poboljšati ključne strukovne kompetencije učenika kroz mobilnost i suradnju škole i svijeta rada. Učenici su bili smješteni na adekvatna radna mjesta, prema njihovoj struci.

Dvotjedno putovanje u Portugal donijelo im je puno nezaboravnih iskustava i svima će dugo ostati u lijepom sjećanju.

erasmus5 Custom
foto: čitatelj

-Dobili smo priliku da svoje znanje primijenimo u praksi te tako poboljšamo naše tehničke vještine. Ovaj projekt pomogao nam je da razvijemo našu odgovornost i snalažljivost te da se prilagodimo na druge običaje, kulturu, klimu, ljude, jezik i hranu. Usavršili smo govor engleskog jezika te naučili ponešto portugalskog. Upoznali smo nove prijatelje te njihov način života – rekla je učenica Ivana Berda.

Iskustvo u Portugalu bilo je i više od onoga što su pojedinci očekivali.

-Bilo je puno zabave, nove kulture i učenja novog. Ako bih mogla ponoviti nešto slično tome uradila bih to u nanosekundi. Od vremena provedenog na mjestu prakse do kasnih sati u hotelskoj sobi, šetnji po gradu i upoznavanju novih ljudi. Moje vrijeme provedeno u Portugalu je bilo zabavno i očaravajuće – poručila je učenica Anja Đukić.

Da je vrijeme provedeno u Portugalu nezaboravno iskustvo i uspomena za cijeli život potvrdio je i učenik Matej Maturanec.

erasmus Custom
foto: čitatelj

-U Portugalu me najviše iznenadilo gostoprimstvo Brage Mob-a koji su nam omogućili dvotjednu praksu u Bragi. Uvijek su nam bili na raspolaganju i rješavali su sve naše nesporazume. Na radnome mjestu u “Presciontu” imao sam priliku raditi u računovodstvu. Iako nisu najbolje baratali engleskim jezikom, uspjeli smo se sporazumjeti i stvorili smo prijateljstva za cijeli život. Upoznali smo i dosta o povijesti Brage koja je bogata i zanimljiva – rekao je M. Maturanec.

Učenica Lea Marčeta prezadovoljna je Portugalom, za kojeg kaže kako je ispunio sva njezina očekivanja.

-Kao prvo vožnja avionom je bio veliki šok za nas učenike jer se nikada nismo vozili u njemu. Zapravo nije bilo uopće strašno, bilo je veliko novo iskustvo. Hotel je bio prekrasan, osoblje također. Na praksi sam bila sa kolegom iz razreda. Radili smo u računovodstvenom servisu, nije bilo naporno, bilo je vrlo zabavno. Kolege s posla su bili divni prema nama i stvarno im mogu još jednom zahvaliti za sve. Što se tiče hrane pretežno se pravi riba, ali i ostalo. Posjetili smo Lisabon i Porto. Upoznali smo nove prijatelje iz Turske, Engleske, Slovenije i Italije. Nas 14 učenika se jako povezalo na ovom putovanju. Ovom prilikom htjela bih se zahvaliti našim profesoricama, Mirjani i Gordani, što su nam pomogle u svakoj nevolji, bile nam “druge mame” u ova dva tjedna i što su se pobrinule da sve bude kako treba – naglasila je L. Marčeta.

erasmus3 Custom
foto: čitatelj

Nikola Mujaković naučio je i neke nove stvari koje će mu biti od velike važnosti u daljnjem školovanju, ali i životu.

-Prvi put sam radio u skladištu i jako je teško, inventura je bila iscrpljujuća. Engleski mi se dosta poboljšao, sad lakše mogu raditi pod stresom, dosta sam naučio i planirati i rasporediti poslove kako bi sve stigao u određenom roku, nije mi bio problem biti sam, zato što su svi u tvrtki u kojoj sam radio bili jako dobri i komuniciranje s njima nije bilo problem. Uglavnom putovanje u Bragu je bilo jedno od najboljih mojih iskustava do sad i rado bih to ponovio – rekao je Mujaković.

Kroz projekt Erasmus+ sve je odlično organizirano. Svi članovi organizacije Braga mob bili su veoma ljubazni i otvoreni za sva moja pitanja.

Svi organizirani obilasci su mi se svidjeli jer su se vodiči pobrinuli da saznamo sve bitne informacije. Hotel je ispunio sva moja očekivanja pa čak i više od toga. Na radnom mjestu su se pobrinuli za sve što nam je bilo potrebno te su nam koliko je god to moguće olakšali vrijeme provedeno tamo. Moj pogled na cijeli projekt Erasmus+ je pozitivan i mislim da je to odlično iskustvo koje će mi mnogo pomoći u budućnosti – kazao je učenik Matija Huber.

erasmus4 Custom
foto: čitatelj

Vožnja avionom je bila ugodna iako je to mnogima bio prvi put da putuju na taj način.

-Kada sam došao u Portugal susreo sam se s mnogim stvarima koje prije nisam vidio. Na primjer to je Atlantski ocean koji sam do tada viđao samo na slikama, ali tu je i sam Portugal općenito, pošto mi je to bio prvi put da sam u toj državi. Za vrijeme radnog vremena naučio sam dosta o portugalskoj kulturi i njihovoj hrani te sam naučio kako se priprema biftek, kako se pripremaju škampi i hobotnica i još mnogo njihovih nacionalnih jela – zaključio je učenik Dominik Rukavina.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content