Predstavljamo lokalne proizvođače: Na ovogodišnjem Viroexpu, Vinarija Stari podrum predstavit će šest sorti pjenušca Slatinski biser

– Na ovogodišnjem Viroexpu, predstavit ćemo šest sorti pjenušca Slatinski biser – rekao je u Hotelu Kurija Janković, Ivan Halas, vlasnik vinarije Stari podrum. U ovom heritage hotelu sa četiri zvjezdice, u petak navečer, nastavljeno je s praksom predstavljanja lokalnih ponuditelja (već su se ranije predstavljali Pitomačka pivovara i Podrum Vineda nap.a.). Ovog puta, mogao se kušati „Slatinski biser“ – nasljednik prvog hrvatskog pjenušca.

– Ovo je način kako se stvara i razvija turistička priča. Hotel Kurija Janković u svojoj ponudi ima niz proizvoda naših lokalnih ponuditelja. Povezivanje s njima, kao i plasman njihovih proizvoda u našem hotelu, smatramo iznimno važnim i za njih i promidžbu ovog podneblja – istaknula je Sanja Sudar voditeljica Hotela Kurija Janković.

IMG 0027
Foto: K. Toplak

Na predstavljanju „Slatinskog bisera“, moglo se čuti, kao je upravo u Slatini 1864. godine proizveden prvi hrvatski pjenušac, a kako je Stari podrum od 2016. godine ponovno pokrenuo proizvodnju pjenušavog vina od crvenog grožđa sa slatinskog područja, s ciljem promicanja slatinskog vinogorja kao kolijevke hrvatske proizvodnje pjenušca.

– Prije gotovo četiri godine ponovno je krenula ideja s pjenušcem, a 2016. napunili smo prvih tisuću boca te ih sljedeće godine pred Božić plasirali na tržište. Kao i prve godine, prošle smo punili 1864 boce chardonnaya koje ćemo uskoro plasirati. Taj broj boca – 1864, odabran je kako bi se na simboličan način obilježila godina kada je pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u vinariji Kneza Schaumberg – Lippea – rekao je Ivan Halas, vlasnik vinarije Stari podrum.

IMG 9983
Foto: K. Toplak

Ove godine u slatinskoj vinariji punili su 5000 boca pjenušaca; od toga je 1000 boca pinot crni, 1000 frankovke, a preostalih 3000 boca je Chardonnay

– Pravili smo i uzorke od graševine tako da ćemo imati šest sorti pjenušaca, koji će se moći kušati na ovogodišnjem Viroexpu, koji će se od 15. do 17. ožujka održavati u Virovitici – zadovoljno je istaknuo Ivan Halas, čija se vinarija prostire na 54 hektara vinograda na kojima ima čokota graševine, chardonnaya, sauvignona, pinota i frankovke.

IMG 0077
Foto: K. Toplak

Predstavljanju Slatinskog bisera – nasljednika prvog hrvatskog pjenušca, između ostalih, nazočio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, njegov zamjenik Bojan Plantak te mnogi drugi. (vpz.hr)

[g-gallery gid=”508873″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content