HRVATSKI DUHANI Preko investicijskog programa nabavljeno 18 strojeva za 25 kooperanta, investirali 6 milijuna kuna

Strojni berači su rješenje za nedostatak radne snage u virovitičko-podravskom kraju koje omogućuje povećanje proizvodnje duhana. Preko investicijskog programa Hrvatskih duhana nabavljeno je 18 strojeva za 25 kooperanta koji su odmah povećali proizvodne površine za više od 80 hektara. U Hrvatskim duhanima ove su godine osigurali kreditnu liniju od 12 milijuna kuna.

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, nakon uspješnog pilot-projekta testiranja strojnog berača na domaćim poljima, pokrenuli su ove godine program nabavke strojnih berača za sve svoje kooperante kojim kreditiraju nabavku strojeva i osiguravaju edukaciju o njihovom optimalnom korištenju.

Od pokretanja programa u listopadu, do sada je ugovorena nabavka 18 mehaničkih berača s 25 kooperanta, čime su Hrvatski duhani u novu organizaciju berbe investirali gotovo šest milijuna kuna, a trenutno se dogovara nabavka i kreditiranje dodatnih berača za još dva proizvođača zainteresirana za prelazak na strojnu berbu duhana, čime bi se broj berača zaokružio na njih 20. Za program nabavke mehaničkih berača u Hrvatskim duhanima su za ovu godinu osigurali kreditnu liniju u visini 12 milijuna kuna.

BERAČI KLJUČNO RJEŠENJE

Mehanički berači prepoznati su prošle godine, i od strane Hrvatskih duhana i od strane poljoprivrednika, kao ključno rješenje problema nedostatka radne snage koji je postao glavni ograničavajući faktor širenju proizvodnje duhana u Hrvatskoj.

Da nova tehnologija na hrvatskim poljima otvara potencijal širenja proizvodnje, najbolje su ilustrirali kooperanti koji su se odlučili za nabavku strojeva, a kod kojih je ukupno ugovorena površina za ovu godinu povećana za preko 80 hektara u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 30%.

-U HD-u smo prepoznali problem nedostatka radne snage pa smo prošle godine kontaktirali dobavljače mehaničkih berača, organizirali posjet naših poljoprivrednika te osigurali kompletnu tehničku i financijsku potporu realizaciji pilot-projekta. Nakon što se mehanički berač pokazao dobrim rješenjem za naša polja, otvorili smo kreditni program za nabavku nove tehnologije. Vjerujemo da na ovaj način dajemo novi poticaj proizvodnji duhana u Hrvatskoj koja je, zbog organiziranosti proizvodnje i stabilnosti otkupa i tržišnih uvjeta, jedna od rijetkih kultura s osiguranim kvalitetnim uvjetima za održivu proizvodnju – izjavio je Flavio Oliviera, direktor Hrvatskih duhana.

RAST OTKUPNE CIJENE

Duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena i izrazito je važan za virovitičko-podravski kraj jer je jedna od rijetkih kultura koja iz nedovoljno kvalitetnog tla izvlači maksimum. Hrvatski duhani su za kilogram svijetle virdžinije, duhana koji se najviše proizvodi u Hrvatskoj, u ovoj otkupnoj sezoni povećali cijenu na 13,36 kuna, što je 4% više u odnosu na prošlu godinu i najviše ikada plaćeno za kilogram duhana u Hrvatskoj. Time su u Hrvatskim duhanima nastavili s trendom povećanja prosječne otkupne cijene za duhan koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16%, a u posljednjih deset godina gotovo 35%.

Vrijednost ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj prošle je godine iznosila gotovo 100 milijuna kuna. Uspoređujemo li vrijednost proizvodnje duhana u odnosu na druge kulture, prema posljednjim dostupnim podacima o vrijednosti poljoprivredne proizvodnje iz 2017. godine, vrijednost proizvodnje duhana iznosi preko 60 % ukupne vrijednosti proizvodnje krumpira, preko 60% vrijednosti proizvodnje voća i gotovo polovica vrijednosti proizvodnje maslinovog ulja u Hrvatskoj.

POVEĆAVATI PROIZVODNJU

Hrvatski duhani žele povećavati proizvodnju duhana u Hrvatskoj zbog čega osiguravaju stabilno okruženje za proizvodnju i planiranje proizvodnje. Globalni sustav BAT-a omogućava otkup sveg proizvedenog duhana. Uz to, Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose otprilike 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. godini iznose ukupno 12 milijuna kuna. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content