STARI OBIČAJI SLOVAKA U Zokovom Gaju uz tradicionalnu trpezu prikazali drapanje perja

Matica Slovačka Zokov Gaj i ove je godine priredila manifestaciju očuvanja starog narodnog običaja Slovaka u Slavoniji, drapanja ili čijanja perja pod pokroviteljstvom Savjeta za  nacionalne manjine RH i Općine Zdenci.

U Mjesnom domu nakon obraćanja novog predsjednika Matice Nikole Čiša te zamjenika načelnika općine Zdenci Jurice Kirisa, sve je krenulo s povijesnom pričom. Članice Matice prikazale su običaj drapanja perja, popraćen tradicionalnim slovačkim pjesmama.

perje3

-Običaji se gotovo uopće ne razlikuju od onih starih slavonskih, jer, na kraju krajeva, svi mi zajedno godinama živimo i dijelimo sve poslove. Naše bake i majke također su čupale guske za čijale ili kako mi Slovaci to kažemo ‘drapali perje’ za pravljenje jastuka za miraz djevojkama, ali i potrebe u kućanstvu. Pjesme koje smo pjevale uz drapanje perja su jako zanimljive jer prate svaki detalj toga posla, npr. prva koju smo izvele priča o želji mladih djevojaka da što brže odrade posao čijanja, jer ih momci pod prozorom već čekaju kako bi ljubovali – rekla je Vesna Kunštek, jedna od najaktivnijih članica Matice Slovačke Zokov Gaj.

perje10

Objasnila je kako su sve pjesme koje su izveli nastale u Zokovom Gaju, a prenijela joj je prema sjećanjima njena majka pa su ih s ponosom izveli. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu u Zokovom Gaju, uz žensku pjevačku skupinu Matice domaćina, nastupili su i pjevačko-folklorna skupina Matice Slovačke Osijek, Muška pjevačka skupina ”Pajdaši” Bocanjevci te KUD Zdenac.

Andrija Kuric, savjetnik za slovački jezik i kulturu u Hrvatskoj, pohvalio je Zokov Gaj kao malo selo koje na posebno lijep način čuva svoju kulturu i običaje.

perje11

– Slovačka i hrvatska kultura ovdje se nadopunjuju i hvala Bogu što je tako, jer to su mostovi prijateljstva Slovaka i Hrvata koji će trajati vječno. Zanimljivo je čuti pjesme na slovačkom jeziku, jer se u gotovo svakom mjestu u Hrvatskoj gdje žive Slovaci priča slovački sa drugačijim dijalektom, ovisno o tome u koje su mjesto i kada u Hrvatsku Slovaci došli i naselili se. No, mi se svi međusobno razumijemo i uživamo u promociji naše kulture i kamo sreće da se još više mladih uključi u društva matica, da ovakvi običaji nikada ne izgube svoju ljepotu i sjaj – poželio je A. Kuric. Nakon programa domaćin je za sve nazočne pripremio prigodan jelovnik, a potom se pjevalo i plesalo uz tradicionalne slovačke pjesme.  (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”509115″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content