TVRTKA ŠAFRAM Otkupna cijena začinske paprike povećana za 15 posto, a pomoć poljoprivrednicima stiže i iz Županije

U organizaciji tvrtke Šafram danas je u Društvenom domu u Turanovcu održana edukacija na temu proizvodnje začinske paprike. Edukaciju je održala direktorica Šaframa Arijana Šafranko Salihćehajić te je tom prilikom prezentirala i mađarsku tvrtku ZKI s kojom surađuju već godinama.

Također, direktorica A. Šafranko Salihćehajić istaknula je novost za ovogodišnju proizvodnju – povećanje otkupne cijene začinske paprike za 15 posto što iznosi 3 kune po kilogramu.
– Ovom edukacijom nastojali smo naše postojeće i dugogodišnje kooperante potaknuti da se malo okuraže i povećaju hektare s paprikom, ali i da nam se pridruže i novi kooperanti. U tom cilju smo podigli cijenu otkupne paprike i mislim da je to najbolji način da se odazove veći broj kooperanata – rekla je A. Šafranko Salihćehajić, direktorica tvrtke Šafram koja je prošle godine imala oko 30-ak kooperanata, uglavnom dugogodišnjih, a svake godine ih je sve više.

MG 7000

Prezentirajući mađarsku tvrtku ZKI i njihovu papriku Palatoš koju u Šaframu sade već 4. godinu direktorica je izrazila veliko zadovoljstvo, osobito zbog iznimno crvene i postojane boje paprike.
– Iznimno smo zadovoljni Palatoš paprikom osobito zbog iznimno crvene i postojane boje koja se ne gubi kod stajanja. Drugi bitan faktor i nama, a i kooperantima su visoki i stabilni prinosi. U literaturi se i navodi da su prinosi po 30 pa čak i 40 tona po hektaru. No, 2016. godine mi smo dobili 24 tone po hektaru, ali nismo znali da uz navodnjavanje, malč foliju te pravilnu prihranu i njegu paprika ranije i dozrijeva tako da smo vjerojatno zakasnili s branjem nekih 10-ak dana – kaže direktorica vjerujući da su tako izgubili koju tonu.

S kvalitetom Palatoš paprike koju je i sam sadio, slaže se i kooperant Ivica Ponediljak iz Turanovca.
– Palatoš paprika je odlična. Sjeme je dosta skupo, no dosta je velika razlika u prinosu i kvaliteti – kaže I. Ponediljak.

MG 7006

Edukaciji su prisustvovali i predstavnici Virovitičko-podravske županije: Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ, njegov zamjenik Dario Ripli te stručni suradnik Marin Aragović. Pročelnik B. Mijok tom prilikom uputio je poljoprivrednike na koje sve načine mogu dobiti pomoć od Županije. Za proizvođače paprike posebno je istaknuo Program potpore malim poljoprivrednicima, kao i provođenje sustava navodnjavanja u Lukaču.

– Županija po prvi puta ove godine uvodi Program potpore malim poljoprivrednicima za poticanje proizvodnje u našoj županiji gdje će konkretno za papriku svi proizvođači moći dobiti do 10.000 kuna ili do 50 posto svoje investicije, odnosno za kupovinu strojeva i opreme. Također, na području općine Lukač u tijeku je provođenje sustava navodnjavanja Lukač I. Faza koji će kroz nekoliko godina navodnjavati više od 500 hektara. U ožujku će biti izdana lokacijska dozvola, a građevinskoj dozvoli se nadamo do kraja rujna – optimistično je rekao B. Mijok.

MG 1869

Povećanje otkupne cijene, kao i pomoć Županije dobro će doći poljoprivrednicima, no, kako kaže Ivica Ponediljak, koji začinsku papriku sadi na nekoliko hektara te kombinira s konzumnom, mogla bi biti i veća.
– Ovo povećanje otkupne cijene puno nam znači. Dosta je velika razlika, osobito kad se uzme jedna optimalna količina. Pomoć Županije je dobro došla, ali bilo bi dobro kada bi bila veća – kaže I. Ponediljak te ističe da im velik problem stvara nedostatak radne snage.

Inače, tvrtka Šafram proizvodi oko 300 tona paprike godišnje, uključujući i robne marke za veće trgovačke centre, a svake godine proizvodnja se povećava. Većem broju kooperanata pa tako i većoj proizvodnji posljednjih godina doprinose i „Otvoreni dani polja“ kojima Šafram nastoji novim, ali i postojećim kooperantima predstaviti konkretan proizvod što uvelike doprinosi i kvaliteti proizvodnje. Također, kako bi unaprijedili proizvodnju tvrtka Šafram ove će godine, uz Palatoš i tradicionalnu sortu, na istoj njivi posaditi još jednu sortu kako bi vidjeli koja će se paprika uz jednaku njegu i vremenske uvjete pokazati najboljom. (www.icv.hr, žđl, Foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”509454″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content