U Dravskoj priči održana 1. sjednica Nacionalnog MAB odbora za UNESCO-ov program Čovjek i biosfera

U Informativno edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima, u četvrtak, 21. veljače 2019. godine održana je 1. sjednica Nacionalnog MAB odbora za UNESCO-ov program Čovjek i biosfera.

Nazočne članove Odbora pozdravio je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, te izrazio zadovoljstvo što se 1. sjednica novog saziva Odbora održava upravo u Virovitičko-podravskoj županiji i zaželio im uspješan rad.

U ime domaćina, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, dobrodošlicu članovima Odbora poželjela je i ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.

1 1
Foto: virovitica-nature.hr

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) pokrenula je Program Čovjek i biosfera (Man and the Biosphere Programme) još 1970. godine, kao međuvladin znanstveni program koji ističe važnost uspostave ravnoteže između očuvanja bioraznolikosti s jedne strane i razvojnih potreba lokalne zajednice s druge strane.

U sklopu ovog Programa, 1974. godine je počela uspostava svjetske mreže područja koja predstavljaju glavne ekološke sustave na Zemlji, unutar kojih se štiti genetska raznolikost kao preduvjet biološke raznolikosti, te gdje se provode istraživanja ekoloških sustava, praćenje njihova stanja i edukacija. Pojedina područja ove mreže nazivamo rezervatima biosfere, kao međunarodno priznatim područjima unutar UNESCO-ovog MAB Programa koji promoviraju rješenja za skladan odnos između zaštite biološke raznolikosti i njenog održivog korištenja, kroz ispunjavanje tri osnovne funkcije rezervata biosfere:

6 1 1
Foto: virovitica-nature.hr

– zaštitnu funkciju – doprinose očuvanju krajobraza, ekoloških sustava, vrsta i genetske varijabilnosti

– razvojnu funkciju – potiču ekonomski i društveni razvoj koji je socio-kulturno i ekološki održiv

– logističku funkciju – osiguravaju podršku istraživanju, praćenju stanja, edukaciji i razmjeni informacija o zaštiti i održivom razvoju na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini

Planina Velebit je naš prvi rezervat biosfere proglašen 1978. godine, netom nakon uspostave svjetske mreže rezervata biosfere. 2012. godine proglašen je i naš drugi rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je prekograničan i prostire se na teritoriju Republike Hrvatske i Mađarske.

2 1
Foto: virovitica-nature.hr

Program MAB je među prvima u svijetu isticao važnost uspostave ravnoteže između očuvanja biološke raznolikosti s jedne strane i razvojnih potreba lokalne zajednice s druge strane, zbog čega je i podržan od strane Svjetskog kongresa parkova, a danas uvelike doprinosi i primjeni Konvencije o biološkoj raznolikosti, te UN-ovim Milenijskim ciljevima razvoja.

Nacionaln MAB odbor osnovan je u skladu sa Strategijom i akcijskim planom zaštite prirode Republike Hrvatske za period 2017.-2025. godine, te na osnovu smjernica Seviljske strategije i Statutarnog okvira svjetske mreže rezervata biosfere.

5 1
Foto: virovitica-nature.hr

Na 1. sjednici, članovi Nacionalnog MAB odbora upoznali su se sa ulogom Nacionalnog odbora, razmotrili prijedlog Poslovnika o radu Odbora, upoznali su se sa ulogom i funkcijama rezervata biosfere i o aktualnim događanjima vezanim za funkcioniranje rezervata biosfere u svijetu. Na sjednici se raspravljalo i o aktualnim događanjima, projektima, problemima i planovima na području 2 hrvatska rezervata biosfere – Velebit i Mura-Drava-Dunav. Članovi Odbora razmotrili su i smjernice za planiranje upravljanja rezervatima biosfere.

Sjednici su prisustvovali članovi Nacionalnog MAB odbora: Irina Zupan, Martina Vidaković i Neven Trenc, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Siniša Golub, Javna ustanova Međimurska priroda, Gordon Lukač, Park prirode Velebit , Tomislav Bogdanić, Park prirode Kopački rit i Tatjana Arnold Sabo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. (virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content