USKORO POČINJE 15. VIRKAS Preko 30 predstava, šest lokacija, jeftinije karte: Pogledajte što nas sve čeka

U ugodnom ambijentu Kazališta Virovitica, danas je (petak) na konferenciji za medije predstavljen program 15. Virkas-a. U sklopu predstavljanja ovogodišnjeg programa, uz ravnatelja virovitičkog Kazališta Mirana Hajoša, govorili su župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica te Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca i odnedavno intendant Splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Ovogodišnji program Virkas-a po mnogočemu je bogatiji od prošlogodišnjega. Ljubitelji dramskih umjetnosti tako će i ove godine, u sklopu 15. virovitičkih kazališnih susreta imati priliku uživati u brojnim predstavama u izvedbi Kazališta Virovitica i njihovih gostujućih kazališta.

Virkas započinje 8. veljače, svečanom premijerom predstave „Komšiluk naglavačke“ redateljice Nine Mitrović, u izvedbi Kazališta Virovitica i Kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca.
IMG 0039 Custom

-Ove godine gledateljima ćemo ponuditi preko 30 kazališnih izvedbi koje će se igrati na području cijele Virovitičko-podravske županije – od Orahovice, Pitomače koja je obnovila dvoranu, Slatine, Suhopolja i naravno, Virovitice gdje je stacioniran veći dio kazališnih predstava. Osobito sam ponosan na gostujuća kazališta iz Zagreba, Zadra, Karlovca, Vinkovaca, Šibenika i Osijeka. Virkas osobito njeguje međunarodni karakter, pa će virovitička publika moći uživati u izvedbama kazališta iz Makedonije, Slovenije, Srbije i Rumunjske, s kojim će Kazalište Virovitica ove godine potpisati suradnju – ponosno je istaknuo Miran Hajoš, dodavši da su cijene karata ove godine prilagođene mogućnostima gledatelja.

– Ovom prilikom želim napomenuti da smo smanjili cijene ulaznica tako da se komplet ulaznica za 13 predstava može kupiti po cijeni od 350 kuna, što je izuzetno povoljno pošto je cijena pojedinačne ulaznice 50 kuna. Učenici studenti i umirovljenici ulaznice mogu kupiti po cijeni od 40,00 kuna – istaknuo je Hajoš.

IMG 0077 Custom

U znak zahvale, ravnatelj Hajoš poklonio je grafiku poznatog „strip umjetnika“ i likovnjaka Dubravka Matakovića, prigodom suradnje Kazališta Virovitica i Kazališta „Zorin dom“ te jedne od zadnjih produkcija koju će ta dva kazališta imati pod trenutnom postavom uprave Kazališta „Zorin dom“.

Na rad Kazališta, ponosan je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je pozvao sve građane da kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme i posjete ovogodišnji Virkas.

IMG 0027 Custom

– Danas Virovitica ponovno živi svoj kulturni život, ovo je manifestacija koja je vrlo rijetka u Hrvatskoj koja govori kako o sinergiji domaćih kazališta tako i o međunarodnoj suradnji. Kulturna raznolikost i bogatstvo glavni su pokretači života ovoga grada, a za to su zaslužne udruge i gradske ustanove na čijem je čelu Kazalište Virovitica – istaknuo je Ivica Kirin.

Veliko zadovoljstvo s radom Kazališta Virovitica izrazio je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

-Izrazito mi je zadovoljstvo pozdraviti jubilarni, 15. Virkas koji je ispred nas. Kao jedan od osnivača, mogu biti zadovoljan i sretan što se ovakva kulturna manifestacija događa upravo ovdje, u našoj Virovitici, u Virovitičko-podravskoj županiji. Ova manifestacija ima regionalan i nacionalan značaj jer ovakve manifestacije sigurno nema u području od Osijeka do Zagreba. Drago mi je da se ova manifestacija održava na području cijele Županije, a ne samo Virovitici, time se daje mogućnost žiteljima Županije koji su u ruralnim područjima da vide predstave koje će se igrati na ovogodišnjem Virkasu – istaknuo je župan Andrović koji se zahvalio organizatorima Virkasa na promicanju kulture u Virovitičko-podravskoj županiji.

IMG 0050 Custom

Na rad i suradnju Kazališta Virovitica osvrnuo se Srećko Šestan koji je rekao kako se 15 godina Virkasa čini kao da je jučer bio prvi, a mnogo toga se promijenilo.

– Mnogo je vremena prošlo, no bitno je kako to vrijeme prođe – nekome prođe nesadržajno, a nekome prođe brzo baš zato što je bilo sadržajno i bogato – istaknuo je. Naime, kulturna manifestacija Virkas započeta je prije 15 godina kao ideja ravnatelja Hajoša koji je za pomoć zamolio upravo S. Šestana, tadašnjega pomoćnika u Ministarstvu kulture koji se zalagao pri Kazališnim vijećem da Virkas dobije potporu.

IMG 0090 Custom

– Zahvaljujući Virkasu krenula je potpora Ministarstva, Županije i Grada oko uređenja ovog kazališta. U nekoliko godina dobili smo čvrstu, stabilnu manifestaciju na koju rado dolaze sva kazališta iz Hrvatske koja su pozvana, a osobito iz inozemstva – podcrtao je Šestan.

Virovitički kazališni susreti ove godine su prvi puta u koprodukciji s Kazalištem „Zorin dom“, tom prigodom govorio je redatelj predstave Dario Harjaček, koji je pomno izabrao glumce za komediju „Komšiluk naglavačke“.

– Ovaj projekt, baš na temelju koprodukcije dobila jedno veliko i široko značenje. Predstava „Komšiluk naglavačke“ ima ansambl od 12 glumaca među kojima su virovitički glumici koji su veliko blago hrvatske kulture. To je jedna plejada fantastičnih osobnosti, ljudi i umjetnika s kojima je stvarno uvijek predivno raditi. S druge strane imamo ansambl karlovačkih glumaca – to je ansambl u nastajanju te mi se čini da je ovo predivna prilika da se ta dva kazališta ujedine – istaknuo je Harjaček koji je nadodao da je za kazalište najbitnija međugeneracijska, pozitivna atmosfera, koje ovdje svakako ima.

IMG 0099 Custom

Često se kazalište i kazališne predstave gledaju kao neka „razbibriga“, no kazalište je sve suprotno tome. To je mukotrpan posao u kojemu ima mnogo odricanja, uspona i padova, pogrešaka i svakodnevnog učenja.

– Suradnja između virovitičkog i karlovačkog ansambla impresionirala me zbog velike ljubavi i entuzijazma kojega glumci pokazuju za svoj posao. Rad u kazalištu je „krvav“ posao, a glumci su iscjelitelji duša gledatelja i napaćenih psiha. Glumci na sebe preuzimaju jako veliki posao, oni, naime, ulaze pod kožu lika kojega igraju, njima se bave na ekstremne načine, ne b li gledateljima omogućili neku vrstu katarze – a to je ono što bi kazalište trebali biti i ono što ono jest – istaknula je Katarina Pejović, dramaturginja predstave „Komšiluk naglavačke“.

Program ovogodišnjeg VIRKAS-a pogledajte OVDJE 

(www.icv.hr, lmh, foto: L. Martinko Hock)

IMG 0047 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content