VIRKAS 2019 Virovitičkoj publici premijerno predstavili crnu i okrutnu dramu “Viktor ili djeca na vlasti”

Treća uspješna suradnja Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar jučer (petak) je na 15. Virkasu predstavljena virovitičkoj publici. Riječ je o predstavi Rogera Vitraca “Viktor ili djeca na vlasti” u režiji Roberta Raponje koju su na scenu donijeli Dominik Karakašić, Juraj Aras, Anđela Ćurković Petković, Irena Bausović Tomljanović, Monika Lanšćak, Nenad Pavlović, Sanja Grgina, Dragan Veselić, Vjera Vidov i Tamara Šoletić. Nadrealna i okrutno crnohumorna drama ostavila je virovitičku publiku podijeljenu, što na neki način i jest cilj ove predstave – ostaviti gledateljima prostora za razmišljanje te prenoseći ključnu misao ove drame: “nema više djeca, djeca nikad nisu ni postojala”. Podijeljenost i shvaćenost ili neshvaćenost rezultirala je i nešto nižom ocjenom publike – 3,82.

– Vrlo neobičan izbor za oba kazališta, ali ravnatelji su htjeli prilagoditi ovaj tekst i napraviti ga atraktivnim za mladu publiku, odnosno srednjoškolce kojima je i namijenjena ova predstava kako bi im tekst bio provokativan. Riječ je o istraživačkom projektu pod nazivom “Kulturalizacija” koji je zajedno sa mnom radila umjetnička suradnica Vjera Vidov. Ona je sa srednjoškolcima proučavala ovaj tekst i napravila predstavu na drugačiji način, ali inačicu ovoj – rekao je redatelj Robert Raponja.

Glavnog antijunaka drame Viktora, dječaka visokog 180 centimetara koji upravo navršava 9 godina utjelovio je zadarski glumac Dominik Karakašić.

– Viktor je zapravo lik koji ispituje krajnje granice ove naizgled aristokracije, upeglanog društva koje ispod krinke to nimalo nije, nego zapravo jedno trulo društvo puno intriga, spletki… Cilj samog lika Viktora je da razotkrije te krinke. On to i uspijeva, ali pod cijenu svoje smrti i ostaje nam to vječito pitanja – je li vrijedilo ili nije, koje je na publici da sama zaključi – kaže Dominik K., kojemu je ovo već treća suradnja s našim kazalištem.

Glumačku postavu većinom su činili zadarski glumci, a pridružila im se i Monika Lanšćak iz Virovitice, studentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku koja je utjelovila Ester, Viktorovu prijateljicu koja je zaljubljena u njega.

– Predstavu smo radili u Zadru i proces je bio izuzetno zabavan. Bilo je jako inspirativno, imali smo glumačke treninge jer smo išli u tu naglašenu glumu i apsurdnost. Bilo je tu i groteske, farsičnosti, znači neki miks žanrova. Meni je to kao mladoj studentici bilo stvarno zanimljivo istraživati i stvarno korisno iskustvo – rekla je Monika kojoj je priznaje, bilo jako teško istovremeno dobiti dječju naivnost i iskru, a da nije infantilno i banalno, a da bude u kodu igre.

Kako bi predstava bila kompletna pobrinuli su se skladatelj Igor Karlić, kostimografkinja i oblikovateljica lutaka Carmencita Brojboiu, koja je ručno oslikala kostime, zatim scenograf Leo Vukelić, Andreja Kulešević koja je bila zadužena za scenski pokret, kao i oblikovatelj svjetla Frane Papić i umjetnička suradnica Vjera Vidov. (www.icv.hr, žđl)

[g-gallery gid=”508923″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content