Bernard Grujić iz Velike pobjednik prve čačinačke Kobasijade

U organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, suorganizaciji DVD-a, ŠRU Klen i DVD-a Čačinci, u središtu mjesta održana je 1. Kobasijada. Manifestacija je obilovala prepoznatljivim slavonskim delicijama, tako su se pekle slanina i kobasica na ražnju, kuhao se grah, pekle lepinje, a na trpezi je bilo i domaće slavonsko vino.

Središnji događaj je naravno bilo ocjenjivanje kobasica na što je pristiglo 17 uzoraka od Velike do Slatine. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša kao predsjednik te Tomo Trstenjak iz Osijeka i Zoran Putniković iz Udruge kuhara grada Orahovice kao članovi, imali su težak zadatak.

-Prije svega moram reći da sam presretan što se sve više općina, gradova i mjesta odlučuje za organizaciju Kobasijade jer naši domaći slavonski proizvodi su najukusniji i najzdraviji i kao takvi moraju imati dobru reklamu. Uzorci u Čačincima su bili jako dobri, opet ponavljam da na ovakvim manifestacijama mahom nastupaju amateri i doista rade odličan posao. Čestitam najboljima i nadam se da su uz naše savjete ponešto korisno i naučili. – rekao je Vladimir Pleša.

Nakon kušanja i ocjenjivanja najviše bodova i pobjedu odnio je Bernard Grujić iz Velike, kome je pripala novčana nagrada od 1000 kuna, drugo mjesto i 500 kuna pripalo je Maji Kunštek iz Velikog Rastovca dok je broncu oko vrata te 300 kuna kući ponio Mirko Bušljeta iz Duge Međe.

0403kobasijadacacinci 1 Custom

-Prije svega za dobru, slavonsku kobasicu važna je domaća slavonska svinja, dakle kvalitetno meso. Začini također, u prvom redu paprika, najbolje da su domaći, a iznimno je važno i pravilno sušiti. Ja se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda bavim dugi niz godina, a svakako moram zahvaliti i svom majstoru učitelju Stanku Ragužu koji me je sve oko toga naučio – rekao je pobjednik Bernard Grujić.

Manifestaciju je zatvorio te uz predsjednika Povjerenstva Plešu i nagrade najboljima uručio, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

-Zahvaljujem se prije svega Vladimiru Pleši koji je glavni inicijator naše Kobasijade, a potom Turističkoj zajednici te svim našim udrugama koje su odmah uskočile kao suorganizatori. Za prvi puta smo prezadovoljni, a siguran sam da će svake godine ova manifestacija u Čačincima biti sve bolja – zaključio je načelnik Mališ.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content