BOLJA USLUGA PACIJENTIMA Premijer Andrej Plenković pustio u rad novi MR u virovitičkoj Općoj bolnici

Premijer Andrej Plenković na Odjelu radiologije virovitičke Opće bolnice pustio je u rad danas (petak) novi uređaj za magnetnu rezonancu (MR), vrijedan oko osam milijuna kuna.

Svečanom puštanju u rad nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, ravnatelj bolnice Dinko Blažević, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, ravnatelji institucija u zdravstvu s područja Virovitičko-podravske županije, liječnici i medicinsko osoblje…

bolnica mr magnet 7

Puštajući u pogon novi MR uređaj premijer A. Plenković istaknuo je kako je riječ o trećem koraku investiranja, kada je riječ o sredstvima državnog proračuna kroz Ministarstvo zdravstva, ali i europskim sredstvima koje poboljšavaju kvalitetu zdravstvene usluge u bolnici u Virovitici.

JAČANJE ZDRAVSTVENIH USLUGA 

– Projekt Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica, za koji su ugovori potpisani 2017. godine i čije ćemo plodove zasigurno vidjeti vrlo brzo, kada se radovi na dnevnoj bolnici završe, zatim lanjska odluka koja se odnosila na novi CT, kao i današnji uređaj za magnetnu rezonancom, vrijedan oko 8 milijuna kuna, sve to omogućuje puno kvalitetniju uslugu ne samo pacijentima u Virovitičko-podravskoj županiji, nego i svima onima koji gravitiraju na ovo područje – poručio je premijer A. Plenković, naglasivši da je u posljednjem ulaganju riječ o važnom uređaju koji ne zrači pacijente, a osigurava izvrsnu dijagnostiku. Sva ova ulaganja, poručio je,  pridonose jačanju zdravstvenih usluga i hrvatske medicine.

bolnica mr magnet 17

Izrazio je zadovoljstvo što u virovitičkoj Općoj bolnici danas radi gotovo stotinu liječnika, od kojih je šezdesetak specijalista i više od 30 specijalizanata. Pohvalio je sve mjere privlačenja na kojima rade Županija i Grad, a kako bi privukli i zadržali visokoobrazovane liječnike na ovom području. Te mjere dobre su za jednak i ravnomjeran razvoj Hrvatske, poručio je premijer A. Plenković. Pohvalio je učinke fiskalne decentralizacije u Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji te dao podršku projektima koji se provode na županijskom području.

POTICAJ MANJIM SREDINAMA 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić  je rekao kako se o ovakvim ulaganjima dugo pričalo te istaknuo zadovoljstvo što se uspjelo naći i volje i sredstava za ova važna ulaganja u virovitičku Opću bolnicu.

– Godine 2017. izdvojeno je četiri milijuna kuna za CT uređaj, prošle godine osam milijuna kuna za MR, a ove, 2019. godine će valjda biti 12 milijuna kuna za nešto drugo potrebno, već ćemo se dogovoriti. U svakom slučaju, riječ je o važnoj stvari za virovitičku bolnicu, za sve nas koji ovdje živimo, ali i za naše liječnike, medicinsko osoblje i pacijente. Vjerujem da je i ovo jedan od razloga, uz sve drugo što se radi, koji utječe na to da ljudi ostaju živjeti u manjim sredinama – rekao je T. Tolušić.

bolnica mr magnet 16

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako je ovo velik dan ne samo za Viroviticu, nego i hrvatsku medicinu.

– Dobro znam što se postiže u bolnici Virovitica. Dio kolega su bili moji specijalizanti, razmjenjujemo informacije i pacijente i ovo će biti samo još jedan dodatak dobroj medicini ovdje u Virovitici. Vjerujem da ćemo s ovim u kvaliteti, ishodu liječenja i brzini dostupnosti imati jednu potpuno novu dimenziju – rekao je ministar M. Kujundžić te izrazio vjeru da će se s potpuno novom dnevnom bolnicom i kirurgijom u Virovitici napraviti značajan korak za medicinu u cijeloj Hrvatskoj. – Ma kako nam bilo teško, mislim da pratimo svjetske trendove, ne samo u Zagrebu, nego i diljem Hrvatske – istaknuo je ministar M. Kujundžić te svim liječnicima i osoblju poželio sretan rad i uspješnu dijagnostiku na novom uređaju.

bolnica mr magnet 13

Župan Igor Andrović rekao je kako je ovo drugi važan događaj vezan uz zdravstvo na području Virovitičko-podravske županije u samo jednom tjednu. Nakon obnovljenog Odjela za rehabilitaciju i fizikalnu medicinu Županijskog doma zdravlja u Slatini, bolnica je dobila novi MR uređaj, na radost ne samo pacijenata, nego i liječnika i medicinskog osoblja.

STANDARD, A NE LUKSUZ

– Ovaj uređaj danas više nije luksuz, nego radiološki standard koji bi trebala imati svaka bolnica. Kada smo prošle godine puštali u rad novi CT, poželjeli smo u bolnici imati i MR uređaj i to smo uspjeli riješiti uz pomoć sredstava Vlade, kojoj od srca zahvaljujem. MR  za naše građane i pacijente znači bolji život jer na ovakve preglede više neće morati ići u druge gradove i čekati na pregled šest ili više mjeseci – istaknuo je župan I. Andrović, dodavši da ovo nisu jedina ulaganja u zdravstvo. Obrazložio je da je u okviru važnog europskog projekta u tijeku gradnja nove dnevne bolnice i da su operacijske sale i jedinica intezivnog liječenja već opremljeni.

bolnica mr magnet 11

– Na tome nećemo stati, nego ćemo nastaviti s projektima i u budućnosti. Sada možemo reći da imamo i prostore i opremu, no u zdravstvu su nužni dobri i kvalitetni ljudi, naši liječnici. I tome kao Županija pokušavamo maksimalno doprinijeti – rekao je I. Andrović. Županija liječnicima subvencionira kamate na kredite za kuću ili stan, stanarinu liječnicima podstanarima, a sve kako bi liječnici imali bolje uvjete za život i rad, a pacijenti bolju medicinsku uslugu, rekao je župan Andrović.

bolnica mr magnet 10

Ravnatelj bolnice Dinko Blažević zahvalio je Vladi što je pronašla sredstva za nabavu ovog uređaja za virovitičku Opću bolnicu. Pored ove vrijedne investicije, naglasio je, u tijeku je i projekt Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica, vrijedan 50 milijuna kuna, koji je financiran sredstvima EU fondova i u okviru kojeg je već nabavljena i instalirana oprema vrijedna 26 milijuna kuna. Ostatak vrijednosti bit će utrošen za izgradnju novog krila koje je namijenjeno dnevnim bolnicama.

SEDAM PACIJENATA DNEVNO 

– Cilj nam je poboljšati učinkovitost i dostupnost bolničkog liječenja kroz pristup dnevnim bolnicama, a time i povećati isplativost i održivost zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj. Znamo da je pravovremena dijagnostika ključna za liječenje i da mnogi u ovoj bolnici i gradu nisu mogli ni zamisliti da ćemo imati  mogućnost nabave uređaja za MR. Ova vrijedna investicija, uz navedena ulaganja pacijentima će pružiti još bolju zdravstvenu skrb, a liječnicima omogućiti bolje uvjete rada i motivirati ih za ostanak – rekao je D. Blažević. Istaknuo je kako će uz dostupniju uslugu pacijentima ovo biti prilika i liječnicima usavršiti svoje znanje. Najavio je kako je nova usluga otvorila priliku i za nova radna mjesta. Na Odjelu s pacijentima radi šest specijalista i tri specijalizanta radiologa , ove jeseni vraća se još jedan specijalist, ističe ravnatelj D. Blažević, a za potrebe MR-a bolnica će zaposliti nove inženjere.

mag dr

Novi uređaj će zasad raditi u samo jednoj smjeni, rekla je dr. Alenka Borovčak – Lovrenc s Odjela radiologije. Istaknula kako je jako zadovoljna što pacijentima sada mogu ponuditi vrhunski dijagnostički pregled, osobito u dijagnostici bolesti kralježnice ili mozga, za koji je MR trenutno najkvalitetnija dijagnostička pretraga u medicini.

bolnica mr magnet 1

– Kod MR-a nezgodno je samo to što pregled dugo traje, i to između 20 minuta pa sve do sat vremena, tako da smo ograničeni vremenom. Sadašnji plan je do sedam pacijenata dnevno, prednost imaju bolnički pacijenti, no uskoro će se formirati točne liste čekanja, tako da će svi doći na red. Ovo je određen dodatan ‘teret’ za liječnike i medicinsko osoblje, ali u onom dobrom smislu, gdje im možemo zaista puno pomoći pa na to gledamo kao na doprinos svakom pacijentu – kaže dr. Alenka Borovčak-Lovrenc. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”510389″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content