BOŽICE PROLJEĆA Otkrijte značenje ovog imena popularnog i na svjetskoj razini

Na dan 25. ožujka imendan slave Maje. Ime je ovo koje ima više značenja, a između ostalog Maja je rimska božica polja i plodova koja se povezuje s proljećem, a po njoj je nazvan peti mjesec u godini (maj, svibanj), piše zadovoljna.hr.

Prema još jednom tumačenju, ime Maja ima podrijetlo u grčkoj mitologiji i dolazi od grčkog imena Μαῖα, a ona je pak bila jedna od sedam Atlantovih i Plejoninih kćeri. Bila je najstarija, najljepša, ali i najsramežljivija. U nju se, kaže mitologija, zaljubio bog Zeus, kojem je rodila sina, boga Hermesa.

Tu nije kraj tumačenjima imena Maja. Prema nekim etimolozima, ime je izvedeno iz indoeuropskog korijena “meg” koji znači ‘velik’, a prema drugima korijen imena je “ma” što znači ‘dobra majka’.

U hindu mitologiji Maja je božica iluzije i nestvarnoga, a samo ime znači upravo ‘iluzija’.

Maja je između ostalog i čest nadimak za Marije, a kada čuju ovo ime, mnogi odmah pomisle i na Pčelicu Maju, ali i na Maju, junakinju popularne serije slikovnica.

POPULARNO IME

Ime Maja u Hrvatskoj je jako popularno, a posebno popularno bilo je između 1978. i 1984. godine. U zemlji živi više od 20 tisuća ovih imenjakinja. Maja je jedno od imena koje asocira na proljeće i u sebi nosi živost ovoga godišnjeg doba, a ime Maya popularno je i na svjetskoj razini. (zadovoljna.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content