DINAMOV JURIŠ NA ESTADIO DA LUZ Modri ne mogu biti gubitnici ma kako utakmica završila, evo zašto

Miroslavu Blaževiću, najvećem Dinamovu treneru 20. stoljeća, jednom se otelo: “Najveće zlo nanijeli su mi Portugalci! Njih ne mogu smisliti!”. Aludirao je slavni stručnjak na svoju 1982. godinu i ispadanje od Sportinga u 1. kolu Kupa prvaka pa onda i na svoja još dva propadanja protiv Portugalaca, kao izbornika Hrvatske i Bosne i Hercegovine – piše vecernji.hr

Da ne zaboravimo, još dvojica Dinamovih trenera, Đalma Marković i Vlatko Marković, nasukali su se protiv Portugalaca; Đalma 1980. godine protiv Benfice, Vlatko tri godine poslije protiv Porta. Svaki put u tim srazovima Dinamo je bio negdje vrlo blizu europske senzacije i baš je svaki put – izletio.

Dolazi li danas kraj portugalskim prokletstvima plavih, koji su poraženi u svih sedam posljednjih nastupa na portugalskom tlu? Čini se da trenutak nikada nije bio povoljniji jer Dinamo nikada nije bio čvršći, odlučniji i goropadniji, a Portugalci ni izbliza tako moćni kao ‘80-ih kada su protiv plavih jurišale njihove najveće zvijezde toga vremena, Chalana (Benfica), Oliveira (Sporting) i ubojiti centarfor Fernando Gomes (Porto). Današnje nogometaše Benfice samo umjetno napuhana tržišna vrijednost dijeli od naših maksimirskih heroja. U stvarnosti, oni nisu ništa vrjedniji od Dinamovih nogometaša; nit’ su brži, nit’ su ljepši, nit’ su veći znalci.

Upravo s takvim stavom, trenerskom doktrinom kojoj je gotovo pedeset godina trebalo da se vrati u Maksimir, od Zebeca do Bjelice, Dinamovi nogometaši ući će i u današnju utakmicu na Luzu. Bez ikakve treme, nimalo impresionirani veličinom suparnika, ambijentom, povijesnom šansom.

I zato, Dinamo, kako god prošao u Lisabonu, danas neće i ne može biti gubitnik. On je ove sezone toliko velik da ga se usudimo svrstati među tri najuspješnije generacije u Dinamovoj povijesti. Bjeličin Dinamo nije samo na kolosalan način prezimio u Europi, prošao prvu proljetnu prepreku i zaradio golem novac. Njega su u Europi pratile ovacije publike i rasprodani stadioni, on nam je osigurao dva mjesta u europskim kvalifikacijama sljedeće godine i na kraju, on si je priskrbio do jučer nezamislivo – čak trojicu na Dalićevu popisu.

Taj i takav Dinamo stoga danas ne igra još jednu u nizu povijesnih utakmica kakve desetljećima prate Dinamo. Oni su povijest ispisali još tamo 8. studenoga 2018. kada su pregazili Spartak Trnavu i osigurali europsko proljeće. Sve nakon toga bilo je lagodno, neopterećeno, nepatvoreno uživanje, za njihovu i našu dušu. Uživajmo, stoga, i večeras zajedno s njima, uživajmo gledati kako ruše još jedno prokletstvo i kako vraćaju Đalmine, Ćirine i Vlatkove dugove.

(vecernji.hr, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content