FOTO U Virovitici održana 14. godišnja skupština Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske

U virovitičkom Centru kulture danas (srijeda) je održana 14. godišnja skupština Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Nakon izbora radnih tijela i Izvješća verifikacijske komisije, podneseno je Izvješće o radu i financijsko Izvješće za 2018. godinu te predstavljen plan rada i financijski plan za 2019. godinu.

Od važnijih događaja u 2018. godini svakako treba istaknuti 14. Savjetovanje uzgajivača svinja održano u Đurđevcu, izdavanje uzgojne dokumentacije za pasmine iz Nacionalnog uzgojnog programa, aktivno sudjelovanje u radu Odbora, Povjerenstva i Savjeta pri Ministarstvu poljoprivrede, redovite sastanke Izvršnog odobra te prijave na javni poziv Ministarstva poljoprivrede za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za 2018. godinu, za koji je dodijeljen iznos od 72.981 kuna po ovoj stavci.

IMG 7701 e1551880504428

Plan rada u 2019. godini ima naglasak na provedbu uzgojno selekcijskog rada i usklađivanje uzgojnog programa s direktivama EU, izdavanje certifikata, Plan obnove matičnog stada i povećanje istog uz subvencije države, legalizaciju mini klaonica po selima, ostanak potpora za krmače i ostvarivanje potpora za isporučene tovljenike, inzistiranje na oznakama na kojima se jasno i nedvosmislneo izražava podrijetlo mesa, sustav ocjene kvalitete mesa, limitiranje rokova trajanja smrznutom mesu te udruživanje proizvođača u proizvođačke asocijacije.

IMG 7688

Ovom prigodom predstavljen je i časopis Svinjogojstvo koji će u budućnosti sloviti kao glasilo Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, a glavni urednik časopisa je Dubravko Škorput.

-Danas smo se okupili u Virovitici, u Virovitičko-podravskoj županiji. Naime, prošle godine osnovana je Udruga svinjogojaca Virovitičko-podravske županije zbog čega sam iznimno sretan, a ovu godišnju skupštinu SUS-a odlučili smo održati baš ovdje, kako bi dali podršku i elan za budući rad već spomenute Udruge. Danas smo detektirali probleme u svinjogojstvu koji su prisutni, a “ići” ćemo s nekim predloženim rješenjima i prema Ministarstvu poljoprivrede te nadležnim institucijama koje su to u mogućnosti usvojiti – poručio je Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

IMG 7712

Godišnjoj skupštini nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok i njegov zamjenik Dario Ripli.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

[g-gallery gid=”511495″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content