GOSPODARSKI FORUM VIROEXPA 2019. Predstavljene mogućnosti još bolje suradnje s Republikom Slovenijom

Koje su karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije, na koje načine Hrvatska i Slovenija uspješno surađuju, kako posluju obrtnici i gospodarstvenici u Sloveniji te koje sve mogućnosti partnerstva tvrtki  dvaju zemalja postoje, mogli su čuti sudionici Gospodarskog foruma koji se u okviru Viroexpa 2019. održao danas (četvrtak) u  Visokoj školi Virovitica.

Pod nazivom “Kako poslovati s Republikom Slovenijom” Gospodarski forum organizirala je HGK-Županijska komora Virovitica, a na njemu su, uz predstavnike iz Hrvatske, sudjelovali i važni gosti iz ovogodišnje zemlje partnera sajma – Slovenije, kao i predstavnici Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, predstavnici agencija, centara i gospodarskog sektora.

VAŽAN PARTNER ŽUPANIJI

– Slovenija je našoj županiji izuzetno važan partner i nalazi se među prvih pet partnera u vanjskotrgovinskoj razmjeni, uz Njemačku, Italiju, Austriju. Vanjskotrgovinska razmjena naše županije sa Slovenijom iznosi 15 milijuna eura, od čega je 10,5 milijuna eura naš izvoz, a oko 4 milijuna eura uvoz iz Slovenije. Drago mi je da smo danas uspjeli ostvariti i nekonvencionalan način organiziranja ovog foruma i to zahvaljujući primjerima dobre prakse. Oni će dati dodatan impuls daljnjem razvoju gospodarskih odnosa, proširenju postojeće i uspostavljanju nove poslovne suradnje – naglasio je Milan Vanđura, direktor HGK-ŽK Virovitica.

On i viša stručna suradnica Suzana Kolesarić pripremili su iscrpnu prezentaciju cjelokupnog gospodarstva naše županije, koju je M. Vanđura predstavio sudionicima Foruma. Naglasio je pritom uz gospodarske pokazatelje i važnost prerađivačke i drvne industrije, proizvodnje i prerade hrane te druge specifičnosti koje karakteriziraju našu županiju, ali i predstavljaju izazov za nove partnere i investicije.

IMG 20190314 140958

Darko Žužak, zamjenik virovitičko-podravskog župana, pozdravio je sve goste i partnere iz Slovenije te im predstavio najvažnije investicije na području gospodarstva, industrije, poduzetništva, poljoprivrede i očuvanja kulturne baštine.

– Kao izuzetno poljoprivredni kraj, baziramo se i na novim ulaganjima u sustave navodnjavanja. Zasad je izgrađen sustav na oko 1200 hektara, a cilj nam je postići 4.000 navodnjavanih hektara i tako biti među prvim županijama u Hrvatskoj – o važnim ulaganjima rekao je D. Žužak, naglašavajući kako sve napore ulažu da se poljoprivrednici okrenu visoko dohodovnim kulturama. Naglasio je i važnost Mreže poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije, a koja će poduzetnicima omogućiti niz pogodnosti i važnu pomoć u prvim godinama poslovanja.

IMG 20190314 141447

PRIMJERI DOBRE PRAKSE

U ime ovogodišnje zemlje partnera, Slovenije, sudionike je pozdravio Bernard Šrajner, ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH. Istaknuo je zadovoljstvo na već uspostavljenoj uspješnoj poslovnoj suradnji Hrvatske i Slovenije te pohvalio sudionike Foruma,  a koji su nove mogućnosti suradnje predstavili kroz vlastita poslovna iskustva i primjere dobre prakse.

O poslovanju i djelokrugu Područne poduzetničko-obrtničke komore Krško govorila je tajnica Janja Starc. Dr. sc. Saša Muminović, član Uprave tvrtke AquafilCRO d.o.o. i AquafilSLO d.o.o., predstavio je sudionicima svoju, inače talijansku grupaciju, koja u Hrvatskoj i Sloveniji zapošljava ukupno 1200 ljudi i vodeći je proizvođač poliamidnih vlakana za proizvodnju tepiha i odjeće u svijetu. Da je Hrvatska u mnogočemu napredovala, osobito što se adiministracije i programa tiče, naglasio je Simon Ferjuc, direktor TETIDE d.o.o i član izvršnog odbora Mreže za održivi razvoj Hrvatske iz Varaždina.

IMG 20190314 140432

Gospodarski forum uključio je i pitanje obrazovanja, znanosti i istraživanja. Patricija Panić, koja studira slovenski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, naglasila je svoja pozitivna iskustva. Kim Turk Mehes, ravnateljica Živog laboratorija i dr. Črtomir Tavzes iz Centra kompetencija InnoRenew iz Kopra predstavili su sudionicima svoj rad.  Direkor e-tržnice iz Maribora Franci Kokol govorio je o uspješnom poslovanju u digitalnoj sferi.

Uspješna poslovna iskustva su u ime hrvatskih partnera podijelile Ivana Filipović, direktorica poznatog Panonskog drvnog centra kompetencija, kao i Dubravka Šenjug, direktorica tvrtke M.D.M., koja se bavi veleprodajom, trgovinom i međunarodnim otpremništvom. (www.icv.hr, mlo)

IMG 20190314 140700

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content