KLIMATOLOŠKI STIGLO PROLJEĆE Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje

Polako nam se približava proljeće 2019. godine. Klimatološki započinje 1.ožujka, a kalendarsko proljeće dolazi nam 20. ožujka u 22:58 sati. Što možemo očekivati tijekom ožujka, travnja i svibnja? Analizirajući trenutni izlazni sezonski prognostički model ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) kakvo bi proljeće 2019. godine na području unutrašnjosti (VPŽ) trebalo biti…

Temperature zraka – očekujemo više (+2,5°C/+3,5°C) od višegodišnjih prosječnih vrijednosti (1961.-1990.). Naravno da su izgledni periodi viših (+) ali i nižih (-) temperaturnih anomalija. Velika je vjerojatnost izraženih toplinskih valova sredinom i krajem proljeća kao što smo imali prijašnjih godina. Hladniji vremenski period izgledan je početkom proljeća (tijekom ožujka). Snijeg, prije svega u višim predjelima neka ne iznenadi. Mogućnost je kasnih proljetnih mrazeva i ovog proljeća.

Ipak vjerojatnost za to je manja u odnosu na prošlu godinu. Tijekom travnja očekujemo najveće pozitivno temperaturno odstupanje. Oborine – očekujemo manjak oborina ili nastavak suše. Ipak nije iz goreg reći kako za vrijeme jedne grmljavinske oluje (Cb) lokalno može pasti mjesečna ako ne i višemjesečna količina oborina (mm) tako da je kod prognoziranja oborina teško biti pouzdan. Nedostatak oborina „manjak“ izgledan je tijekom ovog proljeća. Sustavi navodnjavanja u poljoprivredi više nego potrebni. Ovo proljeće  trebalo bi biti temperaturama zraka toplije i sušnije gledajući proljeće u cijelosti.

Izraženiji atmosferski procesi kao što su izraženiji grmljavinski pljuskovi te tuča, krupa ili grad najizgledniji su krajem proljeća. Kada bi se i temperature zraka trebale polako približavati +30°C. (www.icv.hr; kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content