Ministarstvo poljoprivrede: U tri godine gradit će se sedam hladnjača za prijam i trženje poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća

Ministarstvo poljoprivrede pokreće Program izgradnje infrastrukture za prijam i trženje poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća, čime je plan u iduće tri godine izgradnja sedam tipskih skladišno-distribucijskih centara (SDC) kapaciteta svaki po 5.000 tona te 12 skladišnih centara (SC) svaki po 3.000 tona.Vijest je to koju voćari i povrtlari nasušno čekaju, vapeći za hladnjačama i centrima distribucije. Naime, nedostajuća je to infrastruktura ovom, prioritetnom sektoru domaće poljoprivrede, piše Glas Slavonije.

– Pogledamo li skladišne kapacitete, vidljive su velike razlike između županija i zato su nam potrebni novi skladišni kapaciteti u svim voćarski značajnim županijama. Voćari se suočavaju s velikim tržišnim izazovima među kojima su nedovoljna udruženost i manjak skladišnih kapaciteta. Gradnja novih u glavnim regionalnim centrima, koji će biti na raspolaganju lokalnim proizvođačima, omogućit će im plasman proizvoda na tržištu kada mogu ostvariti najveću cijenu – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iz Ministarstva poručuju da će uskoro biti raspisan javni poziv za javnu nabavu za izradu tipske projektne dokumentacije za izgradnju SDC-a i SC-a. Postojeći rashladni kapaciteti dostatni su za 60.000 tona voća, većinom tehnološki zastarjeli, pa oko 50 % proizvedenog voća u nas nema prostora za odgovarajuće skladištenje i čuvanje.

– Dvanaest skladišnih centara sastojalo bi se od 24 komore, kapaciteta od po 125 tona. Točne lokacije odredit će se u dogovoru sa županijama, a zbog smanjenja ukupnog troška projektiranja i nabave opreme cilj je izraditi tipski glavni i izvedbeni projekt koji bi u konkretnim slučajevima trebalo prilagoditi odabranim lokacijama u pogledu temeljenja, manipulativnih i parkirališnih površina te priključaka na komunalnu infrastrukturu. Od 12 SC-ova na 10 lokacija kapacitet bi bio 2.250 tona voća + 750 tona povrća, a na dva SC-a 1.000 tona voća + 2.000 tona povrća – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

SDC-ovi će imati sortirnicu, pakirnicu, laboratorij za praćenje kvalitete, upravne i pomoćne prostorije. Projektant će trebati predvidjeti i mogućnost dogradnje skladišnog prostora za dodatne kapacitete te prostore za sortiranje, pakiranje i preradu, čuvanje smrznutog voća i povrća, linije i tunele za brzo smrzavanje, proizvodnju soka, sušaru za voće i povrće i aukcijsku dvoranu.

Projektnim zadatkom predviđena je i proizvodnja električne energije za vlastite potrebe iz fotonaponskih panela na krovu objekata instalirane snage 150 kW za SDC-ove, odnosno 100 kW za SC-ove.

– Tim projektom voćari će ojačati položaj u lancu opskrbe hranom, potaknuti udruživanje i olakšati skladištenje i distribuciju. Izrada tipskih projekata ubrzat će proces i omogućiti pokretanje prvih natječaja u kratkoročnom roku – kažu u Ministarstvu.

Ova infrastruktura omogućuje voćarima i povrtlarima da robom budu prisutni na tržištu cijele godine. Istodobno Ministarstvo pokreće i zahtjev za izmjenom Programa ruralnog razvoja (PRR) i uvođenje novih operacija za financiranje – investicija u javnu infrastrukturu za skladištenje voća i povrća, te investicije u korištenje obnovljivih izvora energije za javnu infrastrukturu za skladištenje tih proizvoda.

– Korisnici će im biti jedinice regionalne samouprave koje će na transparentan način omogućiti korištenje skladišnih kapaciteta voćarima, povrtlarima i prerađivačima. Intenzitet potpore će biti od 80 do 100 %, ovisno o indeksu razvijenosti – kažu u Ministarstvu, gdje dodaju da je predviđena ukupna alokacija za dva nova tipa operacije 70 milijuna eura – 50 milijuna eura za financiranje prve, a 20 milijuna eura za financiranje druge nove operacije vezane za korištenje obnovljivih izvora energije. (www.glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content