MONITORING KOCKAVICE U Virovitičko–podravskoj županiji provodi se na pet trajnih ploha, od Pepelane do Slavonske Pivnice

Praćenje stanja očuvanosti (monitoring) prirode tj. vrsta i stanišnih tipova je sastavni dio sustava zaštite prirode. Prikupljanjem podataka o veličini populacije prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina kroz dulji vremenski period dobivamo podatke da li je rasprostranjenost vrste stabilna, opada ili raste. Osim podatka o vrsti i stanišnom tipu obavezno se prikupljaju i podaci o biotičkim ili abiotičkim čimbenicima koji utječu na brojnost i rasprostranjenost vrste ili stanišnog tipa odnosno svim parametrima kojima se opisuje stanje očuvanosti.

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko – podravske županije, ovih dana obavljaju monitoring strogo zaštićene vrste – kockavica (Fritillaria meleagris L.). Monitoring kockavice je prvi od monitoringa koje Javna ustanova provodi tokom godine. U Virovitičko–podravskoj županiji, monitoring kockavice se provodi na ukupno pet trajnih ploha, koje se protežu od naselja Pepelana do naselja Slavonska Pivnica, općina Suhopolje.

IMG 5302 Custom
foto: virovitica-nature.hr

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je privlačna zeljasta trajnica koja izgledom podsjeća na tulipan. Ukras je proljetnih livada. Cvjetovi su oblikom i bojom specifični: veliki su i teški zbog čega vise te su crveno-smeđe do purpurno obojeni, sa svjetlijim i tamnijim šarama. Ove šare tvore uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv za ovu vrstu – kockavica. U prirodi se mogu naći i cvjetovi potpuno bijele boje. Počinje cvjetati tek nakon pet do osam godina, a može doživjeti starost od čak 30 i više, godina. Otrovna je, pogotovo za sisavce. Razmnožava se sjemenom i vegetativnim putem (lukovicama). Rasprostranjena je na području središnje, sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske, uz nekoliko izoliranih nalazišta s područja Velebita.

IMG 5292 Custom
foto: virovitica-nature.hr

Kockavica je uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske zbog gubitka vlažnih livada na kojima raste. Strogo je zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode. Staništa kockavice nestaju uslijed zarastanja vlažnih livada ili njihovog isušivanja radi širenja građevinskog ili poljoprivrednog zemljišta.

(virovitica-nature.hr)

[g-gallery gid=”516622″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content