NAŠ PONOS Upoznajte Mateju Fras Venus prvu ženu zapovjednicu jedne vatrogasne zajednice u Hrvatskoj

Mateja Fras Venus imenovana je za zapovjednicu Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije. Završila je Učiteljski fakultet i Visoku školu za sigurnost, smjer zaštite od požara. Još samo tjedan dana radit će u Područnoj školi u Bušetini, gdje je razrednica 3. razreda, koji pohađa sedmero učenika. Mateja Fras Venus tako je postala jedina zapovjednica vatrogasaca u Hrvatskoj. Ova sjajna vatrogaskinja u ovom plemenitom pozivu je od malih nogu.

-U vatrogastvu sam od kad znam za sebe, kao i moji sinovi sada. Tata, stric, kumovi i cijela ekipa nas je vukla u DVD od kad smo prohodali. Najprije sam bila u natjecateljskim ekipama, nakon toga voditelj mladeži, trenirala po pet odjeljenja mladeži u isto vrijeme. Nakon toga, uvidjevši probleme s kojima se voditelji susreću, iskoristila sam svoje znanje i iskustvo primarne struke, učiteljice, i u suradnji s HVZ-om, izdala sam Priručnik za osposobljavanje voditelja vatrogasne mladeži. Malo prije toga sam, 2010. godine, zaslugom ondašnjeg predsjednika VZ VPŽ Milana Majetića postala tajnikom županijske Vatrogasne zajednice i od tad do sada sam bila na toj funkciji – priča nam Mateja Fras.

mateja fras Custom

U to vrijeme položila je sve specijalnosti, postala instruktorica u simulatoru plamenih udara i paralelno uz posao i vatrogastvo upisala i završila drugi fakultet, Visoku školu za sigurnost – smjer zaštite od požara u Zagrebu. Tako je uz magistru primarnog obrazovanja postala i stručni specijalista zaštite od požara. Kako kaže, trenutno ostvaruje svoj san, a na ime zapovjednica ne skida osmijeh s lica.

-Taj dan kad je to postalo službeno, zovu mene moji zapovjednici zajednica i općina kako bi čestitali, a ja nisam mogla sakriti svoju ogromnu sreću. Biti na čelu predivnih ljudi koji daju cijelog sebe i ono svoje najvrednije, svoj život, za dobrobit i pomoć drugome koji je u nevolji, biti ispred vatrogasaca smatram iznimnom čašću, ali isto tako svjesna sam velike odgovornosti koje to nosi sa sobom. Poštujem povjerenje svojih vatrogasaca koje su mi iskazali ovim potezom postavivši me za zapovjednicu svoje Vatrogasne zajednice i zasigurno ću dati sve od sebe kako bi izgradila najbolje moguće uvjete za njihovo sigurno djelovanje te za još veću sigurnost i zaštitu od požara svih žitelja Virovitičko-podravske županije – nastavlja Mateja koja je danas jedina žena na čelu vatrogasne zajednice u Hrvatskoj.

vatrogasci slatina 2
Foto: Vlatko Jelinčić

-To što sam žena zapravo i nema nekakve prevelike veze, jedina je razlika što sam fizički slabije građe od većine svojih kolega. Tako da se ja ne bih vodila tim naslovom “Prva žena”. U vatrogasnom sustavu Lijepe naše imamo još puno predivnih i kvalitetnih vatrogaskinja i na samim intervencijama se zapravo gube ti muško/ženski odnosi i svi postajemo jedna velika obitelj u kojoj svaki član djeluje sukladno svojim mogućnostima. Jedino je činjenica što se ženski spol, u strukama poput ove i bilo koje druge u kojoj prevladavaju muškarci, mora malo više truditi kako bi dostigla određenu poziciju koju možda neki muškarac dostigne puno lakše. No nije pravilo- kaže Matea te iznosi svoje prve planove kao zapovjednica VZ VPŽ.

-Trenutno smo u jednom projektu s vatrogascima iz Tirola u kojem nam oni doniraju vozila po određenim uvjetima. Moramo obnoviti cjelokupni vozni park cijele županije, također imamo veliki nedostatak tehničkih alata, osobne zaštitne opreme. Prošle godine smo izradili analizu sustava radio-komunikacije i trenutno mi je jedan od glavnih ciljeva pronaći način i izvor financiranja izgradnje tog sustava i uvesti sustav praćenja vatrogasnih vozila. Imamo dovoljno educiranih, osposobljenih vatrogasaca te želim da nastavimo na tom području istim tempom. Ima planova, ima vremena i ima mogućnosti. Jedna smo od manjih županija u Republici Hrvatskoj i vjerujem da su svi ovi problemi rješivi, samo treba dobra volja, a mi je imamo – zaključila je Mateja Fras Venus žena koja živi vatrogastvo. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content