NI SLUČAJNO IH NEMOJTE BACATI Pogledajte što sve možete s vrećicama silica-gela

Amorfni silicijev dioksid ili mnogima poznatiji kolokvijalnog naziva kao silica-gel, čest je dodatak raznim proizvodima na koji naiđemo kada otvorimo ambalažu – piše vecernji.hr.

I upravo te vrećice s “kuglicama” mnogi odmah bacaju u smeće. Jedan je od razloga to što se pogrešno vjeruje da su toksične, a drugi – jer piše na vrećici da je bacite. To je preventiva da ih netko ne proguta. Naravno, s kuglicama se nećete igrati ni pokušavati ih pojesti. Ali možete napraviti sljedeće:

Kad vam mobitel padne u vodu

Riža! To je prvo što vam padne na pamet upotrijebiti kako biste spasili uređaj i izvukli vlagu iz njega. Ipak, silica-gel ima mnogo veću moć upijanja vlage i trebao bi vam biti prvi izbor. Nekoliko vrećica ubacite u staklenku s uređajem koji trebate osušiti, zatvorite poklopac i pričekajte da vrećice povuku vlagu. Trebat će manje vremena za to nego s rižom pa biste svoj pametni telefon mogli uključiti već nakon 24/48 sati. U riži biste trebali držati uređaj najmanje 72 sata.

Zaštitite dokumente
Ako imate važne dokumente koje biste trebali zaštiti od utjecaja vlage i očuvati ih dulje vrijeme, pohranite ih u kutiju u koju ćete ubaciti nekoliko vrećica silica-gela.

Posuda s kavom
Posudu s kavom otvarate svaki dan? Nije stoga čudno da kava pokupi vlagu i gubi dragocjenu aromu. Ubacite u posudu vrećicu silica-gela i riješili ste stvar.

Spriječite magljenje stakala u automobilu
Kako biste spriječili magljenje stakala u automobilu zbog vlažnosti u zraku, stavite nekoliko vrećica silica-gela na kontrolnu ploču, što bliže staklu. Zahvalit ćete nam poslije.

Osušite cipele
Bilo da ste pokisli u cipelama ili ste oprali tenisice i ne možete čekati da se osuše, ubacite u njih nekoliko vrećica spomenutih kuglica. Izvući će svu vlagu iz njih.

Torba za trening
Nakon treninga u torbu ubacite znojnu odjeću. Nakon nekog vremena primijetili ste da poprima neugodan miris ili su se počele razvijati gljivice. Ubacite nekoliko vrećica silica-gela i spriječit ćete ovu neugodnu pojavu.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content