Orahovčanke Tamara i Kristina izvrsnim palačinkama osvojile zlato na natjecanju u BiH

Mladi orahovačćki kuhari i slastičari iz Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovice i dalje postižu sjajne rezultate te potvrđuju kako se u toj školi rađaju odlični talenti kuharstva. Ovoga puta nagrada je osvojena na Međunarodnom nivou, i to ona najbolja, prva.

Naime, u Zenici u Bosni i Hercegovini je u sklopu obilježavanja ”Svjetskog dana palačinaka” održano međunarodno natjecanje u pripremi palačinki. Sudjelovalo je ukupno 16 ekipa srednjoškolaca iz nekoliko gradova BiH, a Hrvatsku je predstavljala orahovačka srednja škola.

1003palacinke 3

U restoranu “Staro pozorište Tapas” mladi su kuhari i slastičari odmjerili snage u pripremi raznih vrsta palačinki, a za orahovačku školu radile su Tamara Jovanović i Kristina Lončar koje su na kraju osvojile prvo mjesto i zlatnu medalju.

-Svi smo zajedno presretni, djevojke su odradile odličan posao i ova nagrada je time vrjednija što mi nismo strukovna škola i nemamo slastičare, nego samo kuhare. Tamara i Kristina radile su palačinke punjene s kremom od vanilije i umakom od višanja i chilli papričice te kremom od slatkog vrhnja i grčkog jogurta- kaže mentorica, stručna učiteljica kuharstva Danira Vinković.

1003palacinke 4

Djevojke su također bile oduševljene.
-Presretna sam. Dale smo sve od sebe, radila najbolje kako znamo i eto posložilo se. Prije svega važno je reći da je ovo za nas ogromno iskustvo i puno će nam pomoći u daljnjem školovanju – rekla je Tamara Jovanović, a Kristina Lončar dodala.

-Uz sve, stekli smo i divna prijateljstva tako da je ovo odličan spoj škole, prakse, zabave i dobrog druženja – rekla je Kristina.

1003palacinke 6

Njihova mentorica Danira Vinković više nego aktivna članica je Udruge kuhara grada Orahovice putem koje je i došlo do suradnje s bosansko-hercegovačkim školama.

-Već nekoliko godina sudjelujemo na međunarodnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini, do sada smo bili u Goraždama, Sarajevu, Gradačcu i evo sada u Zenici. Između naše udruge i Udruženje kuhara BiH je veliko prijateljstvom što donosi međusobnu vrhunsku suradnju kako na natjecanjima profesionalaca, tako posebno na ovim natjecanjima škola što donosi veliko iskustvo našim učenicima. Moram se od srca zahvaliti kolegama iz BiH na sjajnom prijemu i domaćinstvu – zaključila je Vinković.

Predsjednik Udruženja kuhara BiH, koja je bila i organizator ovog natjecanja, Nermin Hodžić oduševljen je suradnjom i prijateljstvom s Orahovicom.

1003palacinke 2

-Ovo što mi međusobno imamo, ima malo tko. To je doista veliko prijateljstvo kojim stvaramo nove ideje, pomažemo mladim naraštajima što je najvažnije, a paralelno i sami sebe dižemo na visoku međunarodnu, europsku razinu jer jedni drugima upotpunjujemo manifestacije. Orahovica ima svjetski vrijedne kuhare i slastičare, naši članovi su također pripadnici svjetske kuharske organizacije i kada se to spoji mora biti nešto veliko i korisno za obje zemlje. Hvala našim prijateljima iz Orahovice što su uvijek tu, a evo mi se naravno opet vidimo na njihovom Zlatnom orahu – rekao je Hodžić.

Odličan je ovo uspjeh za Orahovicu i njenu školu, za Udrugu kuhara grada koja je još jednom dokazala kako se velikim radom o voljom može puno dok je orahovačka srednja škola potvrdila visoku kvalitetu i stručnost svoga rada.(www.icv.hr, vg)

1003palacinke 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content