Otvorena izložba LIK 2019., proglašeni najuspješniji radovi

Danas (ponedjeljak) u Gradskom muzeju Virovitica, otvorena je izložba najuspješnijih uradaka LIK 2019. Tom su prigodom učenicima i njihovim mentorima dodijeljne zahvalnice, pohvalnice i priznanja.

LIK je natjecanje učenika iz područja likovne kulture i likovne umjetnosti te iz područja dizajna, a ove je školske godine kroz temu Ekologija učenike srednjih i osnovnih škola potaknula na istraživanje o okolišu i svijetu oko sebe.

Učenici su u dvije kategorije sudjelovali u realizaciji teme. Povjerenstvo za izbor radova u obje kategorije činili su Igor Fućkar, predsjednik povjerenstva, Dubravka Sikora i Anja Brabec kao članovi.
U 1A kategoriji, namijenjenoj realizaciji radova za učenike osnovnih škole, kroz temu poticaj Ugrožene životinjske vrste moga kraja, u likovnoj tehnici kolaž ili računalna grafika, učenici su potaknuti na uočavanje, istraživanje, izražavanje i vrednovanje uloge ritma i dinamike boje i plohe oblikovanjem plakata te odnosa slike i teksta na plakatu u funkciji prenošenja poruke. Kidanjem, rezanjem i kombiniranjem materijala ostvarili su vlastiti izričaj uvažavajući glavni likovni problem u kojemu je trebalo uvažiti kromatski kontrast boje prema boji.

IMG 20190311 110127

Povjerenstvo za ocjenjivanje likovnih radova od velikog broja pristiglih radova na posljetku je, uvažavajući originalnost ideje i jasnoća poruke, interpretaciju nastavnog sadržaja, razumijevanje i kreativnu primjenu slikarske tehnike kolaža ili računalne grafike te interdisciplinarni i korelacijski pristup, izabralo 3 rada koje predlaže za državno natjecanje te ih bodovanjem rangiralo:

1. mjesto: Saša Polimanac, 5. razred, OŠ Suhopolje
2. mjesto: Laura Kiralj, 8. razred, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Gornje Bazje
3. mjesto: Nives Komar, 7. razred, OŠ Petra Preradovića, Pitomača

U kategoriji 2A, učenici srednjih škola su na temu Očuvanje prirode i kulturne baštine, mogli ostvariti slikarski rad (figurativno, stilizirano ili apstraktno) u likovnoj tehnici po vlastitom izboru (pastel, kolaž, tempera, akvarel, gvaš, kombinirana tehnika) ili realizirati kratki filmski ili animirani uradak te primijeniti računalnu grafiku. Uvažavajući povezanost teme istraživačkog rada i provedbe zadatka, primjenu elemenata likovnog jezika, poruku likovnoga djela, primjenjivanje kompozicijskih određenja (simetrije, proporcije, ritma, ravnoteže, harmonije, kontrasta, dominacije, jedinstva…), povjerenstvo je izabralo 3 rada u različitim medijima koji će biti predloženi na državno natjecanje.

1. mjesto: Dominik Trupinović, 4. razred, Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica
2. mjesto: Laura Kolesarić, 4. razred, Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti, Virovitica
3. mjesto: Ena Fučkar, 3. razred, Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica

Izložba je otvorena do kraja ožujka, a pogledati ju možete u djelatno vrijeme Muzeja. (www.icv.hr, I. Fućkar)
IMG 20190311 110114

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content