Ovo su prednosti i nedostaci kupovanja online: Štedite vrijeme, ali i riskirate da dobijete “mačka u vreći“

Danas je gotovo sve moguće kupiti preko interneta. Odjeća, obuća, kozmetika, tehnika, knjige, ulaznice za razna događanja, namještaj, pa čak i automobil. Kupovina nikad nije bila lakša i kratkotrajnija, sve ono zbog čega smo odlazili u automobil ili autobus, tražili parking, pješačili satima po trgovačkim centrima ili dućanima, isprobavajući odjevne predmete, obuću ili nešto drugo – sada je moguće kupiti iz svojeg naslonjača, klikom miša, putem popularno nazvanih „web shopova“. Dovoljno je samo bolje promotriti namirnicu koju kupujete, „ubaciti je u košaricu“, platiti i za nekoliko dana je na vašim vratima. Svakako odlično zamišljeno, no je li to zaista tako? Odlučili smo istražiti prednosti i mane internetske kupovine.

BRZO, JEFTINIJE I MANJE ZAHTJEVNO

Generalno gledajući, kupovina preko interneta omogućuje nam da budemo u trendu, lakše je pronaći željeni proizvod, a i cijene su često niže nego u trgovinama. Kupnja nikada nije bila lakša. Kupovina na daljinu svodi se na nekoliko koraka – potrebno je pronaći internetsku trgovinu, odabrati željeni proizvod, donijeti odluku o kupnji, platiti ga i čekati da nam se dostavi na kućnu adresu. Odaberemo li sigurnu stranicu za kupnju, koja ima razvijen web shop i koja ima odlične recenzije drugih kupaca, kupnja može postati pravi gušt.

Ponuda je zbilja ogromna. Nema toga što ne možete pronaći i kupiti na internetu. Želite li odjevni predmet – može! Trebate li četkicu za zube – može! Tražite li maticu za vijak – može i to! Dakako, internetska kupovina više je popularna kod mlađe generacije. Pripadnicama nježnijega spola nudi se kupovina odjeće, obuće, kozmetike, raznih modnih dodataka. A kada su već „tu“ bilo bi korisno pogledati i neke detalje za uređenje kuće ili možda poklon za prijateljicu, mamu, baku, susjedu…Zaposlenim majkama i ženama s karijerom kupnja namirnica za ručak uvelike će olakšati internetska kupovina namirnica za ručak s dostavom na kućna vrata. Muškarci također mogu ispunjavati svoje materijalne želje kupnjom na internetu. Osim odjevnih predmeta, vrlo lako će pronaći sitnice potrebne za hobi kojim se bave poput svega što je potrebno za bavljenje pojedinim sportom, poput raznih alata, tehnike, instrumenata. Oni stariji će ipak, smatrajući da je to sigurnije, odlučiti prošetati do trgovine te tamo potražiti željenu namirnicu te je platiti papirnatim novcima.

Zasebna priča je činjenica da je internetska kupovina, osobito preko stranica kao što su „Ebay“, „Amazon“, „Ali express“, „Etsy“ mnogo jeftinija, što izrazito privlači kupce. Primjerice, jednu običnu pamučnu majicu u trgovini platit ćete 100 kn, a sličnu ili gotovo identičnu u webshopu možete pronaći već za 40-ak kuna. Naručujete li paket izvan Europske unije, još uvijek vrijede pravila da je roba manje novčane vrijednosti oslobođena carine i PDV-a. Konkretno, komercijalne pošiljke u vrijednosti do 22 eura u kunskoj protuvrijednosti oslobođene su i carine i PDV-a. Rezimiramo li, kupnja putem interneta omogućuje kupnju bilo čega, u kratkom roku, iz udobnosti vašega naslonjača, i to je najveća prednost takve vrste kupnje.

MANE ONLINE KUPOVINE

Nekoliko je razloga zašto izbjegavati internetsku kupnju. Strah od zlouporabe kartice jedan je od onih koji nam se često motaju po glavi prilikom kupnje na internetu. Trebate li zadirati od internetske kupovine ovisi o dvjema stavkama – o vrsti kartice i stranici na kojoj kupujete. Poznato je da je najsigurniji način Prepaid kartica za internetsku kupnju koja ne dopušta „odlazak u minus“, pa se stoga može potrošiti samo onoliko novaca koliko je na kartici. Također, nije vezana za tekući račun i moguće ju je lako puniti. Koristi li se neka druga vrsta kartice, važno se dobro osigurati. Kako bi sigurnost bila zajamčena, preporučljivo je kupovati samo s dobro provjerenih stranica uz neku vrstu osobne zaštite. Važno je ne davati više osobnih podataka nego što je potrebno, osobito broj kartice, stoga je slanje takvih podataka e-mailom ili objavljivanje istih na društvenim mrežama izrazito riskantno. Sigurnoj trgovini doprinosi se koristeći samo ovlaštene internetske stranice za kupovinu te prethodno informiranje o trgovini i prodavaču, kao i dobar antivirus. Uz predznanje i dobru zaštitu, straha od internetske kupnje ne bi trebalo biti.

ISKUSTVO ZA CIJELI ŽIVOT
Umjesto mobitela cigla, umjesto vjenčanice – najlonska haljina

Strah od kupnje preko interneta dijelom je osnovan neugodnim iznenađenjima. Često se može dogoditi da ono što ste naručili – ne dobijete. Naime, dobit će te pošiljku, no hoće liće ona sadržavati ono što ste naručili, to je faktor iznenađenja. Kupujete li odjeću, teško će te procijeniti od kojeg je materijala tkanina, odgovara li ono što ste naručili vašem obliku tijela, kao i veličina odjevnog predmeta. Na podatke kao što su sastav, dimenzije i boje treba osobito paziti jer se često može dogoditi da vam proizvođač „podvali“ nešto tek slično onome što ste naručili. Trenutak nepažnje pri naručivanju vrlo jeftinoga saga rezultirao je sagom koji je prikladan za uređivanje „Barbie kućice“, izjadao se jedan kupac. Drugi je pak naručio novi mobitel, a stigla mu je – cigla u paketu. Nerijetko se dogodi da slike onoga što naručujemo nisu autentične onome što nam stigne na kućnu adresu. Pripadnicama nježnijega spola često je bitna određena nijansa, pa naručivanje crvenih cipela koje odgovaraju torbici koju imaju doma, može rezultirati velikim nezadovoljstvom kad im stigne nešto sasvim drugo. Veliki rizik je naručivati nešto što predstavlja veliku važnost, kao što je, primjerice, haljina za maturalnu zabavu ili pak vjenčanica. Jedna se djevojka, zaslijepljena predivnim slikama i raznim idejama vjenčanica, odlučila na kupnju tako važnog odjevnog komada, no ostala je razočarana dobivenim, haljinom od najlona. Povratak naručene robe u Kinu predstavljao joj je dodatni trošak pa je od svega, razočarana, odustala.

Spadate li u skupinu onih koji se ne boje kupovine preko računala, predlažemo kupnju preko stranica gdje su vidljive slike drugih osoba koje su kupile istu stvar ili preko provjerenih web shopova koji vam omogućuju reklamaciju ili povrat novaca.

-Namjeravam kupiti bass gitaru sljedeći tjedan. Iako je to velika investicija, ne bojim se kupnje, radi se o web shopu provjerenog dobavljača. Da je kupnja sigurna, potvrđuju i drugi kupci, koji su po primitku već ocijenili stranicu i dobavljača. Također, imam dobru zaštitu za karticu koja me štiti od mogućih krađa sredstava ili identiteta – istaknuo je T.L.

-Trudimo se raditi pošteno te kupcu dostaviti ono što je naručio, točno onakvo kakvo je navedeno u specifikacijama. Težimo dobrom „feedbacku“ i zadovoljnim kupcima. Nipošto nam nije namjera oštetiti kupca ni na koji način već odraditi posao koji se od nas očekuje – istaknuo je pak vlasnik jednoga web-shopa u Hrvatskoj. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content