Ovog vikenda u Slatini “Važnost poticanja psihomotornog razvoja u ranoj dječjoj dobi”

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, u suradnji s Kabinetom za ranu psihomotoričku stimulaciju organizira predavanje, procjenu i radionice na temu “Važnost poticanja psihomotornog razvoja u ranoj dječjoj dobi”.

Predavanje će se održati u petak, 29. ožujka od 18.00 do 19.30 sati, a namijenjeno je svima koji se žele informirati o važnosti poticanja psihomotornog razvoja, a posebno roditeljima djece s odstupanjima u psihomotornom razvoju, ali i ostalim osobama i stručnjacima koji su direktno ili indirektno uključeni u svakodnevicu djece s odstupanjima u psihomotornom razvoju.

Na predavanju će se nazočni upoznati s područjima psihomotornog razvoja i načinima poticanja pravilnih obrazaca kretanja i učenja. Naglasak predavanja bit će na pravovremenom prepoznavanju razvojnih odstupanja, ali i kada i kome se obratiti po sumnji na razvojno odstupanje. Veoma vrijedan dio predavanja biti će i iznošenje primjera pravovremenih i strukturiranih programa, kao i diskusija za vrijemepredavanja, na kojoj će biti moguće postavljati pitanja predavačicama i izmjenjivati iskustva.

U subotu, 30. ožujka bit će moguće napraviti procjenu psihomotornog razvoja djeteta te će se održati dvije interaktivne radionice namijenjene roditeljima djece s odstupanjima u psihomotornom razvoju.

Drugi dan programa, u subotu, 30. ožujka od 8.00 sati započinje sa šest termina procjena psihomotornog razvoja. Ova procjena obuhvaća sljedeća razvojna područja: komunikacija, gruba motorika, fina motorika, problemski zadaci i interpersonalne vještine, te opservaciju djeteta u igri i interakciji s roditeljima i ispitivačima. Edukacijsko-rehabilitacijski nalaz i mišljenje roditeljima će biti poslani naknadno poštom.

Na prvoj radionici, “Baby handling”, učit će se o tome kako ispravno postupati s djetetom, kako bi se poticao pravilan razvoj od prvih mjeseci djetetova života. Ispravno postupanje obuhvaća aktivnosti podizanja, spuštanja, previjanja, hranjenja, podrigivanja, držanja, nošenja i presvlačenja, a njima se sprječava razvoj loših obrazaca pokreta. Radionica se održava 30. ožujka, od 17.00 do 17.45 sati, a broj mjesta je ograničen na 10 sudionika.

Druga radionica, pod nazivom “Aktivnosti za poticanje psihomotornog razvoja”, bit će prikaz jedne terapije psihomotorne stimulacije u kojoj će roditelji aktivno sudjelovati. Da bi se prepoznale poticajne terapeutske aktivnosti u kojima djeca rado sudjeluju, ponekad je potrebno ući u ulogu djeteta i doživjeti seansu iz njihove perspektive. Sudjelovanjem u ovoj radionici, roditelji će dobiti ideje za provođenje poticajnih aktivnosti u vlastitom domu.

Radionica se održava 30. ožujka od 18.00 do 18.45 sati, a broj mjesta je ograničen na 10 sudionika.

Sudjelovanje na predavanju i radionicama je besplatno, a edukacijsko rehabilitacijska procjena plaća se 375 kuna te za nju nije potrebna liječnička uputnica. Predbilježbe za radionice i procjenu zaprimaju se na e-mail: [email protected], s naznakom ovisno o tome na koji dio programa se želite prijaviti.

Predavanje, procjena i radionice održavaju se u prostorijama OŠ Eugena Kumičića Slatina.

(www.icv.hr, Udruga Vretenac Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content