Pjesma, ples i molitva za ozdravljenje prijatelja folklora i tamburaške glazbe Ratka Poznića

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Čačinci, u tom slavonskom mjestu održan je veliki humanitarni koncert kojem je cilj bio prikupiti sredstva za liječenje velikog koreografa, čovjeka koji je svoje znanje o plesovima i pjesmama hrvatske narodne baštine prenosio na mnoga društva diljem Slavonije. Riječ je o Ratku Pozniću koji je rodom je iz Našica, bivši voditelj KUD-a “Lisinski” u Našicama, koreograf KUD-a “Crkvari” i KUD-a “Čačinci”. Svoje znanje stjecao je i radom u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske, velikom zagrebačkom LADO-u.

koncert ratko 4

Danas je Ratko u teškom zdravstvenom stanju, nakon moždanog udara leži nepokretan i svaka pomoć za liječenje mu je prijeko potrebna. Stoga je organizator KUD Čačinci pozvao Kulturno-umjetnička društvo koje je vodio i koja ga znaju da se pridruže i doniraju novac koji se može uplatiti na račun Ratkove kćeri Petre Poznić, a na koncertu se nalazila i kutija u koju su prikupljane donacije i dobrotvorni prilog za Ratkovo liječenje:

– Od srca se zahvaljujem svima koji su došli u velikom broju što pokazuje da je vaša želja za prikupljanjem pomoći za našeg Ratka koji nepokretan leži uz domu u Dugom Selu, tako ljudska, topla i iskrena. Ratko Poznić je uvijek gledao u dušu drugima i ono što je najljepše u svakome, ono što je obično, skriveno u dubini, a površinu je zanemarivao. Pozivam sve da ga se ne samo večeras, nego i nadalje sjetite te da ga posjetite što će njemu biti neopisivo drago.

koncert ratko 2

I uoči ovoga koncerta njegova kćer Petra poslala je fotografiju Ratkovog izraza lica kada je čuo da mi ovdje nastupamo za njega. Bio je to veliki osmijeh i sreća i to je ono što nas drži u vjeri da će uspjeti – rekla je u emotivnom obraćanju predsjednica KUD-a Čačinci Emina Mužar nakon čijeg pozdravnog govora je župnik župe Presvetoga Trojstva Čačinci velečasni Nedjeljko Androš predvodio molitvu za Ratkovo ozdravljenje te poručio kako je uz Božju pomoć sve moguće.

koncert ratko 1

Svi izvođači pozdravili su Ratka s pozornice i zapjevali za njega, a nakon svog nastupa s Muškom pjevačkom skupinom KUD-a Crkvari, počasni predsjednik toga društva Stanko Jović je rekao:

– Ratka poznajem dugi niz godina, dugo smo surađivali i kao ljudi i u našem društvu. Puno toga je učinio za naše društvo, evo i dan danas izvodimo neke koreografije koje je upravo našim plesačima postavio – rekao je Jović.

koncert ratko 5

Na koncertu su nastupili, Suhopoljski Tamburaši, Gratis bend iz Zdenaca, Tamburaški sastav KUD-a Mikleuš, Muška pjevačka skupina KUD-a Crkvari, Tamburaški sastav Kontra Feričanci, Stravianae bend Našice, Treća Smjena, Zoki bend te na kraju Tamburaški sastav Čokanj. Posebno dirljivo bilo je u trenucima kada je Stravianae bend iz Našica izašla na pozornicu te pozvala sve nazočne u sali da zajedno naprave najveće čačinačko, slavonsko kolo i zaplešu ono najiskrenije kukunješće za Ratka Poznića, a fotografi i snimatelji su to ovjekovječili:

– Sve fotografije i posebno video snimak ćemo skupiti i dostaviti našem Ratku da pogleda i vidi koliki je trag duše ostavio među nama. Mi vjerujemo, pomolili smo se i znamo da ćemo ga ponovno vidjeti među nama namsijanog kao i uvijek – zaključila je Emina Mužar. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content