POLICIJA O “VREBAČIMA” Ozbiljno smo shvatili prijave roditelja, pojačali smo ophodnje na terenu

Policija je upoznata sa slučajevima u kojima su nepoznate osobe prišle učenicima nižih razreda osnovnih škola s područja Virovitice i ponudili im prijevoz ili ih ispitivali o privatnom i obiteljskom životu.

Potvrdio je to načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević koji kaže kako je policija unatrag mjesec dana pojačala mjere sigurnosti na području oko škola, ali i drugim mjestima na kojima su djeca imala susrete s nepoznatim osobama, a roditelji prijavili slučajeve školi i policiji. Razloga za paniku nema, tvrde u policiji, ali nužno je biti na oprezu.

– U kontaktu smo sa školom i roditeljima, sa slučajevima su upoznate sve policijske postaje i shvatili smo ovaj problem vrlo ozbiljno – kaže načelnik S. Knežević koji ističe kako uz djelatnike prometne policije i kontakt policajce na terenu svakodnevno rade i službenici iz krim-policije.

TRAŽE OSOBE I AUTOMOBIL

Policija raspolaže s informacijama od strane roditelja i djece. Budući da su do sad svjedoci bila uglavnom djeca, najpotpuniji opis jedne od sumnjivih osoba dala je upravo majka djevojčice u petak, a koja je vidjela mlađu ženu crvene kose.

Ženu, muškarca i automobil crvene boje policija traži te analizira sve raspoložove informacije kako bi, kaže, roditelji bili što sigurniji i kako bi razlučili stvarnu prijetnju od možda niza nepovezanih događaja. Pritom, ne umanjuju važnost svake prijave.

-Pozivamo sve roditelje i građane na suradnju, da nam odmah jave ovakve i slične slučajeve. Djeca su najranjivija skupina, oni najviše trebaju našu zaštitu i zato ove slučajeve uvijek ozbiljno istražujemo – poručio je S. Knežević.

Policija ne isključuje mogućnost da je riječ o tzv. “ispitivanju” terena za neko drugo kazneno djelo. Iz iskustva poručuju kako se građanima, uz prave komunalne službe, na vratima pojavljuju i različite osobe koje se lažno predstavljaju, a s ciljem kako bi saznali važne informacije o tome kada je netko kod kuće, tko živi sam, kada je kuća prazna. Mnoge provale dogode se upravo tijekom radnog vremena, kada nikoga nema kod kuće, a tom je činu prethodila višetjedna analiza terena i navika građana na tom području, kažu u policiji.

Ujedno, policija je pozvala roditelje da apeliraju na djecu da na društvenim mrežama ne objavljuju kuda se kreću i kamo idu, jer su među “prijateljima” na tim mrežama često i starije osobe koje koriste lažne profile kako bi se zbližili sa svojim žrtvama.

– Apeliramo na roditelje i da razgovaraju sa djecom o tome kako postupiti u slučajevima poput ovih i da obrate pozornost na detalje. Tetovaža, brkovi, ožljci i slične specifičnosti kod sumnjivih osoba mogu nam puno pomoći u istrazi – poručio je S. Knežević. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content