PRESSICA MOST-A Traže raspuštanje Skupštine Virovitičko-podravske županije

Predstavnici MOST-a NL-a: saborska zastupnica Sonja Čikotić, vijećnice Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Marija Viljevac i Elvira Grabić te Darko Lešković, povjerenik Mosta NL za Virovitičko-podravsku županiju i vijećnik Gradskog vijeća Grada Virovitice održali su danas (utorak) ispred zgrade Virovitičko-podravske županije konferenciju za medije na kojoj su zatražili raspuštanje Skupštine Virovitičko-podravske županije.

-S obzirom da se skupština nije sastala već tri mjeseca, a treba se sastati najmanje u tri mjeseca, stvorena je zakonska osnova za njeno raspuštanje. Nama je bitno to da se Slavonija prazni, prema izvješću iz 2017. godine 154 000 ljudi je napustilo kontinentalnu Hrvatsku, na područja pet županija to je 90 000 ljudi. Na koji način se brine o ovim krajevima i o ljudima iz ovih krajeva, kada se predstavničko tijelo legitimno izabrano na izborima ne saziva? Molimo i tražimo odgovornost određenih političkih i stručnih struktura jer se predstavnici naroda ne sazivaju i ne rješavaju probleme ovog kraja i ovih stanovnika – rekla je saborska zastupnica Sonja Čikotić.

MOST-ova vijećnica u Skupštini Virovitičko-podravske županije Marija Viljevac pozvala se na Zakon o lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi i objasnila da je člankom 84., stavkom 5 tog zakona  definirano da se predstavničko tijelo, u ovom slučaju Skupština Virovitičko-podravske županije „raspušta ako ne može donositi odluke iz svog djelokruga u roku duljem od tri mjeseca“.

– Zadnja sjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije bila je 21. prosinca prošle godine, a za danas, 26. ožujka, zakazana je nova Skupština. Dakle, prošlo je više od tri mjeseca i stekli su se zakonski uvjeti za raspuštanje Skupštine, odnosno za raspisivanje novih izbora. Ovo prekoračenje zakonskog roka rezultirat će višemilijunskim troškovima, tj. višemilijunskim oštećenjem proračuna, a sve to od strane vladajućih, od strane vladajućeg HDZ-a. Ono što svakako moram napomenuti je da su se vjerojatno vladajući malo previše zaigrali, tj. bili su previše zauzeti sa organizacijom rođendana svoje stranke pa su na sve druge aktivnosti, kao i na ovu potpuno zaboravili, tj. stavili u drugi plan – rekla je M. Viljevac.

Na novinarski upit jesu li iz klubova oporbenih vijećnika pokušali upozoriti druge članove Skupštine na prekoračenje roka za održavanje sjednice, M. Viljevac odgovorila je negativno. – Nismo stigli reagirati jer se materijali šalju u zadnji tren. Kolegica Elvira Grabić sudjelovala je na međustranačkom odboru 18. ožujka i tek u roku od tjedan dana smo mi dobili dokumentaciju, odnosno materijale za Skupštinu. Nemoguće je da mi na to reagiramo, no zato smo predali podnesak Uredu državne uprave, koji su za to nadležni – odgovorila je M. Viljevac.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content