Projekt Tourism 4 All: U Mađarskoj održana konferencija Astronomija i zaštita prirode

U utorak, 26. ožujka projektni partneri sa područja Virovitičko – podravske županije su na poziv mađarskog projektnog partnera SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. sudjelovali na konferenciji “Astronomija i zaštita prirode” u okviru projekta pod nazivom “Common tourism development of natural and cultural assets of Suhopolje-Noskovačka Dubrava-Zselic Starry Park”.

Konferencija je započela pozdravnim govorom Jakó Gergely-a, zamjenika izvršnog direktora, SEFAG Zrt. u Zselici Csillagpark Csillagvizsgálója. Nakon pozdravnog govora uslijedila su predavanja uglednih stručnjaka. Prvo predavanje održao je prof. dr. Zoltán Kolláth, sa Sveučilišta Eötvös Loránd, Sveučilišni centar Savaria, na temu „Prirodna i umjetna svjetla noćnog neba“. Satelitskim snimkama zorno je prikazana usporedba prirodnog i umjetnog svjetla. Drugo predavanje na temu „Prirodna i turistička bogatstva Zselica“, održao je Zoltán Szegvári, regionalni upravitelj Nacionalnog parka Dunav-Drava. Predstavljena je bogata flora i fauna područja Zselic-a te su opisane turističke i edukativne aktivnosti u Nacionalnom parku Dunav-Drava. Profesor Željko Andreić sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, održao je predavanje na temu „Utjecaj LED revolucije na javnu rasvjetu i na svjetlosno onečišćenje“. Predavanje je potaknulo brojna pitanja te se povela rasprava o mogućim rješenjima u svrhu smanjenja svjetlosnog onečišćenja.

IMG 5502
Foto: virovitica-nature.hr

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, održala je predavanje na temu „Područje Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Virovitičko-podravskoj županiji“. Opisane su geološke i krajobrazne raznolikosti područja te bogata flora i fauna s naglaskom na endemske vrste. Predstavljen je tradicijski način života i velik potencijal za održivi razvoj turizma. Posebno je naglašena važnost edukativnih i promotivnih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti javnosti o vrijednosti i važnosti očuvanja izuzetne biološke raznolikosti područja.

Sudionici konferencije imali su priliku razgledati postav Parka zvijezda Zselic.

IMG 5517
Foto: virovitica-nature.hr

Poslijepodne su uslijedile radionice u SEFAG Zrt. Hotel Kardosfa na dvije teme: „Zaštita prirode i obrazovanje“ (na mađarskom i hrvatskom jeziku) i „Svjetlosno onečišćenje i astronomija“ (na engleskom jeziku).

Moderator teme „Zaštita prirode i obrazovanje“, István Gyarmathy, savjetnik Uprave Nacionalnog parka Hortobágy, održao je prezentaciju na temu „Noćni izleti u Park zvijezda Zselic“. Prezentacija je obilovala zanimljivim fotografijama noćnog neba i teleskopa za promatranje, uz opis noćnih izleta. Júlianna Domokos i dr. Maczó, iz SEFAG Zrt. Zselic Park zvijezda, detaljno su predstavili aktivnosti Parka zvijezda Zselic, s naglaskom na edukativne aktivnosti u parku.

Radionica na temu „Svjetlosno onečišćenje i astronomija“ sadržavala je tri prezentacije – „Dan ili noć, kako svjetlosni uzorci utječu na šumski život“, koju je održao dr. Vilmos Altbäcker, Sveučilište Kaposvár, Fakultet poljoprivrednih i ekoloških znanosti; „Noćno osvjetljavanje mostova i njegovi ekološki učinci na Mayflies“ predstavio je Dénes Száz s Fakulteta za biologiju i fiziku, Sveučilišta Eötvös Loránd; „Mjerenje svjetlosnog onečišćenja iz svemira“, predstavio je Kai Pong Tong, Sveučilište Eötvös Loránd, Sveučilišni centar Savaria.

U radu konferencije sudjelovali su predstavnici svih projektnih partnera, kao i predstavnici Razvojne agencije Vidra koja je izradila projekt, te predstavnica Zajedničkog tehničkog tajništva programa Interreg Antonija Bedeniković. (virovitica-nature.hr) [g-gallery gid=”517334″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content