Roman Leljak u Virovitici predstavio svoj dokumentarni film “Mit o Jasenovcu”

U organizaciji udruge HVIDRA Virovitica, u petak, 8. ožujka u Centru kulture u Virovitici prikazan je dokumentarni film “Mit o Jasenovcu” autora Romana Leljaka, slovenskog publicista i istražitelja Udbinih arhiva iz Slovenije te autor niza knjiga kojima se razobličava djelatnost bivših jugoslavenskih službi državne sigurnosti.

-Film je rađen u proteklih godinu i pol i nastao je na osnovi mog istraživanja u vojnom arhivu u Beogradu i drugih arhiva po Srbiji, potom u Banja Luci te njemačkom arhivu u Berlinu – istakao je tom prigodom autor Roman Leljak.

-Koristio sam i podatke iz pokrajinskog muzeja Požega, gradskog Muzeja Zagreb, državnog arhiva i mnogih drugih kojima sam uspio skupiti negdje oko 30 tisuća dokumenata koji govore o prostoru Jasenovca – naglasio je Roman Leljak.

Naime, prema autorovim tvrdnjama, dosadašnji napisi o broju žrtava i načinu ophođenja prema logorašima u Jasenovcu ni malo ne odgovaraju istini te da je većina zarobljenika u Hrvatskoj transportirana u logor u Zemunu kojeg je vodila njemačka vojska, gdje je velik broj njih stradao od nacističke ruke.

MG 2024 800x533 Custom e1552307926257

– Smatram da su dokumenti sa točnim podacima, a koji se nalaze u arhivima u Srbiji kasnije lažirani te da originali u kojima bi se isčitalo činjenično stanje, a koji postoke u arhivi i koji su mi poslužili da napravim ovaj dokumentarni film, nikad u Hrvatskoj nisu objavljeni, a upravo je to i razlog pomutnje o Jasenovcu. No, nadam se da će istina o Jasenovcu izaći na vidjelo kako bi učili povijest koja je istinita – zaključio je autor filma “Mit o Jasenovcu” Roman Leljak.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content