Sjajna sportska priča u malom mjestu općine Zdenci, Antun Pancer hrvatski je reprezentativac u obaranju ruke

Kada se priča zakotrljala, svima je bila gotovo nevjerojatna. Malo Donje Predrijevo, mjesto u općini Zdenci osnovalo je sportski klub i nakon prvog državnog natjecanja ima viceprvaka Hrvatske i hrvatskog reprezentativca.

A kada se još kaže da je riječ o iznimno rijetkom, ali sve popularnijem hrvatskom sportu, priča je uistinu zanimljiva i lijepa. Naime, u Donjem Predrijevu je nedavno osnovan Klub za obaranje ruke ”Samson” koji danas broji već 15-ak članova, a sve je krenulo jednim entuzijazmom, sada predsjednika, Danijela Brkića (28).

-Mene je taj sport oduvijek zanimao i krenuo sam istraživati po Internetu gdje ima najbliži klub. Čuo sam se s predsjednikom Hrvatskog saveza za obaranje ruke Aleksandrom Jakovcem i on me uputio na momke u Koški koji su se okupljali i bavili ovim sportom, ali nisu imali klub. Malo po malo, razgovarali smo, oni su se brzo razišli zbog odlazaka članova na studij i posao, a mi smo pokušali otići korak dalje. Pridružio nam se, upravo iz Koške, Andreas Horvatović i pokušali smo ovaj sport prezentirati u našem mjestu i okolici. Vrlo brzo, priključili su nam se Antun Pancer i Tomislav Dobrijević i mi smo bili, hajdemo reći, baza koja je krenula u osnivanje kluba jer je to bilo nužno za odlazak na državno natjecanje – priča predsjednik i pokretač jedinog ovakvog kluba u Slavoniji Danijel Brkić te naglašava kako je velika stvar bila otići na državno natjecanje, a neprocjenjivo, sjajan rezultat mladog Antuna Pancera (22) koji je u obaranju lijevom rukom u kategoriji do 70 kilograma osvojio srebro i postao hrvatski reprezentativac te kategorije:

1803obaranje6 Custom

-To je bilo doista nevjerojatno. Naše prvo veliko natjecanje i to državno i odmah ovakav uspjeh. Antun je samozatajan dečko koji ne voli pričati, ali u ovom sportu je stvarno velik. Taj rezultat privukao je nove članove i tako danas uz spomenute Andreasa, Antuna, Tomislava i mene, redovno rade naši dečki iz sela, Slavko Slatinac i naš veliki potencijal Dominik Degač, a potpora su nam dopredsjednik kluba Marko Garić i tajnik Miroslav Tot – nastavlja Brkić te kaže kako je obaranje ruke izniman sport, bez obzira na sve ljudske predrasude:

1803obaranje7 Custom

-Svi misle da je to ono obično ”seljačko žilanje”, no baš suprotno. Ovaj sport ima svoju tjelesnu pripremu, profesionalna pravila i jako je dobar za stjecanje određene snage. Ono što je važno, kilogrami uopće ne igraju ulogu, moraš imati dobru kompaktnost ruke. Evo, Antun je u finalu izgubio od puno starijeg čovjeka od sebe i doslovno ga nemaš što vidjeti, ali je iznimno žilav i legenda ovog sporta u Hrvatskoj, Dražena Kögla čija cijela obitelj živi za ovaj sport. U obaranju ruke postoje tri tehnike, kuka ili hook, top roll i press i najvažnije je koliko si spreman za svaku od njih. Moram svakako reći da smo si do sada sve sami financirali, napravili smo si profesionalni stol za obaranje ruke, uredili prostoriju u sklopu Mjesnog doma i sada krećemo u pravu priču. Tražit ćemo pomoć od Općine Zdenci jer evo kratko radimo, a već imamo hrvatskog reprezentativca. I moram se zahvaliti našem velikom prijatelju Andriji Ragužu iz Velike koji nam pruža ogromnu potporu otkako radimo – zaključio je Brkić.

1803obaranje 2 Custom

Mladi Antun Pancer uistinu je samozatajan, doslovno smo ga jedva nagovorili na nekoliko riječi.

-Za mene je ovo bilo nešto potpuno novo. No, pokušao sam, trenirao i kada sam otišao na državno bilo je važno samo sve to skupa doživjeti i osjetiti. Dao sam sve od sebe i eto, rezultat je bio odličan i nitko sretniji od mene. Trudit ću se i dalje, vježbati i trenirati da ostanem tu gdje sam sada, a naravno želja je uvijek biti još bolji – zaključio je Pancer.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

1803obaranje 4 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content