STRUKOVNA GRUPA AGRARA Poljoprivrednici hitno trebaju kišu

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, danas (petak) je na sjednici Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica za predsjednika ove strukovne grupe jednoglasno izabran Ivan Gojević iz tvrtke Agrimex iz Detkovca, umjesto dosadašnjeg predsjednika Zlatka Pleše, koji je u međuvremenu izabran za predsjednika HGK – Županijske komore Virovitica.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu. Članovi Strukovne grupe su naglasili da su neophodne oborine za obavljanje proljetne sjetve u optimalnim agrotehničkim rokovima i planiranom dinamikom te kvalitetno nicanje usjeva.

Svi organizatori proizvodnje i proizvođači osigurali su sav potreban repromaterijal (sjemensku robu, umjetna gnojiva i zaštitna sredstva) i pravovremeno su obavljene sve agrotehničke mjere za početak proljetnu sjetvu, istaknuto je na sjednici.

agrar
foto: HGK-Županijska komora Virovitica

VIŠE POVRŠINA POD DUHANOM

U proizvodnji duhana, na području Virovitičko-podravske županije ugovorene su nešto veće površine duhana tipa Virginia u odnosu na prošlogodišnje. Nakon rasađivanja duhana u polje, procjenjuje se da će se površine pod duhanom još povećati, za 1-3% u odnosu na ugovorene. Na području Virovitičko-podravske županije, zbog nedostatka radne snage, osobito u berbi duhana, uvodi se strojna berba, na oko 20 posto površina pod duhanom.

Usjevi iz jesenske sjetve su dobrog vegetativnog izgleda i obavljena je prihrana, a očekuju se oborine, kako bi biljke apsorbirale hranjivo te se uz povoljne klimatske uvjete ostvarili i dobri prinosi.

Zbog nedostatka zimskih oborina, na pojedinim područjima i ovisno o strukturi tla, kamilica je slabije nikla te su neophodne oborine, koje bi uz pravovremeno provedenu prihranu, povoljno utjecale na daljnji vegetativni razvoj kamilice.

Članovi Strukovne grupe su pohvalili Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija zbog pravovremene isplate poticaja te će se proljetna sjetva moći obaviti planiranom dinamikom.

Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura dao je informaciju o 24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, održanom u Virovitici, 15. – 17. ožujka 2019. godine i aktivnostima koje je HGK – Županijska komora Virovitica odradila u sklopu sajma.

(www.icv.hr, HGK-ŽK Virovitica, foto: ilustracija, arhiva)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content