TATA NA RODITELJSKOM DOPUSTU Matija je kod kuće bio “sam” s troje djece

Jedan od rijetkih muškaraca s područja Virovitičko-podravske županije koji je odlučio iskoristiti roditeljski dopust i biti kod kuće s djecom umjesto na poslu je Matija Đurčević iz Virovitice.

Ovaj simpatični vjeroučitelj u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Virovitica prošle je godine udžbenik, kredu, ploču i nastavni materijal na četiri mjeseca zamijenio kuhačom, pelenama, slikovnicama i biciklom. Jer, svoje vrijeme s djecom provodio je upravo tako, priča nam – uz one obavezne kućanske aktivnosti, posvetio se i vožnjama i istraživanju novih zanimacija.

Iako se pojam “biti doma s djecom” najčešće veže uz majke, ovaj vedri i snalažljivi otac uspješno je, poručuju nam iz njegove obitelji, izvrsno odradio svoj “očinski staž”, sam s troje djece.

On i supruga Stanislava imaju dvogodišnjeg Tomu, šestogodišnjakinju Pavlu i osmogodišnjakinju Josipu. Budući da je on bio kod kuće, Pavlu su za to vrijeme ispisali iz vrtića, dok se supruga, nakon rođenja Tome i rodiljnog dopusta vratila na posao u COOR.

SAMO BEZ NAPETOSTI

– Moram priznati da je bez posla, biti doma s djecom zapravo bilo baš jako lijepo. Nije bilo onog osjećaja napetosti koji uvijek prati zaposlene roditelje. Uz obiteljske obveze, uvijek su tu i pripreme za posao i taj osjećaj da uz sve što po kući napraviš, ostaje ‘ono nešto’ što još treba. Ovako, na roditeljskom dopustu sam se mogao posvetiti baš djeci i njihovim željama – priča nam Matija. Kaže da je u ta četiri mjeseca, uz čišćenje i pranje, kupovinu i održavanje kuće svladao i nova jela na meniju.

kikaci

-Naučio sam kuhati grah, i to onaj pravi – sa smiješkom ističe Matija koji kaže kako tek sad zna pravi smisao najteže dileme svake kuharice: “što kuhati danas”. – Nekad sam ja odlučivao, a nekad su djeca imala prijedloge pa smo se snašli. Kuhao sam samo ono što će svi pojesti – mudro kaže Matija, čiju strpljivost hvali supruga, ali i djeca.

Crtao je s njima, slikao, naučio je slagati i zahtjevne punđe i pletenice curama. Niti jedna zadaća nije prošla bez pregleda, znao je svaku kiticu pjesme za školu.

Iskustvo roditeljskog dopusta, u kojem je više no inače bio s djecom i sudjelovao, kao i supruga, u svim roditeljskim obvezama, pretvorilo mu se u jedno od najdražih u životu, poručuje nam Matija.

– To mi je vrijeme zaista u posebnom sjećanju i jako drago. Sve smo vrijeme provodili zajedno, smišljali načine na koje ćemo se zabaviti. Satima smo se znali voziti na biciklu, po gradu, cure pored mene, a Toma u sjedalici. Pavla je tako naučila sama i voziti bicikl, a i ja sam naučio puno toga. Najviše to, da ovakvo iskustvo svaki tata treba imati, jer je nešto posebno – poručuje Matija koji poziva i druge očeve da to, neprocjenjivo iskustvo i sami ostvare. (www.icv.hr, mlo, foto: privatni arhiv)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content