Udruga “S.O.S. Virovitica” Dan žena obilježila podizanjem svijesti o ženskim pravima i ravnopravnosti spolova

Da je žena jedinstvena i posebna, potvrdili su svi veliki svjetski umovi. Jedna od najvećih svjetskih glumica, Audrey Hepburn jednom je rekla kako je ljepota žene u njezinim očima jer su to vrata njenog srca, mjesta gdje ljubav stanuje. Mnogi će potvrditi da je to istina.

Prigodom Dana žena, ispred Gradske knjižnice i čitaonice održana je mala akcija udruge „S.O.S. Virovitica“ u kojoj su srdačne volonterke dijelile promotivne letke te građane informirale o radu i aktivnostima Udruge. Ova akcija, organizirana u suradnji udruge „S.O.S. Virovitica“ i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, za cilj je imala prikazati napredak koji je učinjen u pogledu ostvarivanja ženskih prava i ravnopravnosti od prvoga obilježavanja Dana žena koji je bio 8. ožujka 1909. godine u Americi pa sve do danas.

IMG 20190308 100650 Custom

-Danas je dan kada se sjećamo svih žena koje su se borile za naša prava u prošlosti, no danas, u 21. stoljeću žene su još uvijek potplaćene i podcijenjene. Veliki je problem što je u našem društvu zabilježen porast nasilja nad ženama. Nažalost svjedoci smo čestih situacija u kojima se napada fizički slabijega od sebe – istaknula je Desa Kolesarić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ, koja je dodala kako se društvo treba aktivirati na način da prestane odvraćati pogled od bio koje vrste nasilja, a osobito od onoga kojemu su žene i djeca najčešće žrtve.

IMG 20190308 110001 Custom

Kroz stoljeća, žene su se borile za svoja prava, ukazivale na neplaćen i podcijenjen kućanski rad, na probleme neravnopravnosti, podzastupljenost u političkome životu te na razna vrsta zlostavljanja. Na Dan žena – svaka se žena treba ohrabriti i nadići sve strahove koji su joj nametnuti, kako prividnim društvenim barijerama, tako vlastitim ograničenjima.

IMG 20190308 105156 Custom

Svoji prisustvom ovu akciju podržale su i zamjenica Gradonačelnika, Vlasta Honjek-Golinac, također aktivna članica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, zamjenica predsjednice Povjerenstva Sanja Kirin te Ivia Lovreković, kordinatorica u Uredu državne uprave za ravnopravnost spolova. (www.icv.hr, lmh; foto: L. Martinko Hock)

IMG 20190308 105122 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content