VEĆE CIJENE? Saznajte hoće će li vraćanjem povratne naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda proizvodi poskupjeti

Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi u ožujku u e-savjetovanje poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u kojima će jedna od važnijih stavki biti povratak naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda, piše vijesti.rtl.hr.

Građani taj potez pozdravljaju, no to ne veseli proizviđače mlijeka. Povratnu naknadu proizvođač plaća Fondu za zaštitu okoliša, da bi je potom naplatio od prodavača, a on od potrošača. Povratom boce, potrošač novac vrati, a prodavač ga naplati od Fonda.

Zato će, kažu proizvođači, oni morati povisiti cijene mlijeka za iznos naknade.
– Za razliku od 50 lipa koje bi proizvođač platio više za tu razliku bi poskupilo mlijeko. I sada kada gledamo povratno, sve ovisi o potrošaću – da li će on tu bocu vratiti u sustav ili ne – rekao je Dalibor Janda iz Udruge CroMilk.

Europska unija od članica traži da do 2030. recikliraju čak trećinu ambalažnog otpada. Vraćanjem naknade za ambalažu mliječnih proizvoda Fond za zaštitu okoliša procjenjuje kako će se u sustav vraćati 70 milijuna novih boca, odnosno preko dva milijuna kilograma plastike.

Proizvođači ih demantiraju. Kažu kako je i do 2015. postotak povrata boca mlijeka bio među najmanjima, a vraćanje te naknade stvara, tvrde, kontraefekt.
-Potrošači sada sami razvrstavaju ambalažu i mogu tu bocu kvalitetnije i efikasnije spremiti u odgovarajući spremnik nego ga nositi natrag u trgovinu – rekao je Janda.

U istom pravilniku uvela bi se i naknada za povrat manje ambalaže, od 0,2 litre. Tu odluku pozdravljaju ugostitelji koji najviše s takvim bocama i rade, a od ministarstva traže i ukidanja limita na broj komada povratne ambalaže.

-Ne može se nas stavljati u isti koš kao i građane u domaćinstvu kojima treba određen broj dana da skupe 40, 50, 60 boca pa ih tek onda nose. Nama je to dnevni posao – rekao je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb. (vijesti.rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content