Završila energetska obnova OŠ Ivane Brlić Mažuranić: Predviđene energetske uštede oko 40 posto

Danas (petak) je u Brlićima održana primopredaja radova i završna konferencija projekta “Energetska obnova Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica” odobrenog u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”. Nositelj projekta je Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Virovitica, a partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sektor za energetsku učinkovitost, dok je projekt prijavila i napisala Razvojna agencija VTA te je proveden u suradnji s osnivačem – Gradom Viroviticom. Vrijednost projekta iznosi 6.984.881 kuna, a sufinanciranje Europske unije 60,29 posto, odnosno 3.922.357 kuna.

Učenici i djelatnici škole ovom obnovom dobili su ugodniji boravak u svojoj školi, a njome će se ostvariti i značajne energetske uštede. Predviđena ušteda za grijanje iznosi 52,54 posto, dok bi ušteda kod primarne energije bila 42,29 posto. Završnoj konferenciji nazočili su virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, ravnateljica razvojne agencije VTA Tihana Harmund, ravnatelj virovitičke Glazbene škole Damir Mihaljević, ravnateljica Gimnazije Petra Preradovića Virovitica Jasminka Viljevac i drugi uvaženi gosti, kao i domaćin, ravnatelj Brlića Ivica Tomljanović koji je predstavio projekt i njegove rezultate.

IMG 20190329 112418

– Unutar ovog projekta napravljen je izolacijski plašt, odnosno fasada, obnovljen je dio elektroinstalacije, postavljena je nova rasvjeta, izoliran krov, kao i podrumski prostori kako bi se postigla ušteda od 40-ak posto po različitim segmentima – rekao je ravnatelj Ivica Tomljanović, te istaknuo da je ovaj projekt apliciran 2016. godine, a njegova realizacija započela je srpnju prošle godine te su njegovim završetkom učenici dobili prostore koji su adekvatni za modernu nastavu, kao i osvježen prostor koji će ih, nada se, dodatno motivirati za učenje.

IMG 20190329 111143

Ovom energetskom obnovom Grad Virovitica nastavio je jedan veliki ciklus ulaganja u zgrade odgoja i obrazovanja na svom području.

– Grad Virovitica od 2005. godine kontinuirano ulaže, gradi i obnavlja sve ustanove odgoja i obrazovanja na području grada u nadi da će nastavnicima, učenicima, vrtićarcima, kao i njihovim roditeljima to omogućiti i pospješiti daljnji boravak u našim ustanovama – rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica te dodao, da se kroz mjesec dana očekuje i završetak obnove vrtića, a raspisan je natječaj i za izgradnju novog vrtića u Svetom Đurđu.

Uz zgradu ove osnovne škole, Grad je još prošle godine energetski obnovio Zgradu II Dječjeg vrtića Cvrčak, a kroz mjesec dana trebale bi biti gotove Zgrade III. i IV. Dječjeg vrtića Cvrčak što je ukupno oko 13 milijuna kuna ulaganja u energetsku obnovu zgrada odgoja i obrazovanja na području grada. No, tu su i brojni drugi projekti.

– Trenutno je u tijeku provedba dugoočekivanog projekta vrijednog 78 milijuna kuna – novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i trodijelne školske sportske dvorane, a očekuje nas i izgradnja nove Područne škole u Čemernici. Raspisan je natječaj za izgradnju novog vrtića u Sv. Đurađu, u pripremi je projekt izgradnje nove Glazbene škole Jan Vlašimsky, a u planu je i izrada projekta za dječji vrtić u Milanovcu, rekao je gradonačelnik Kirin. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”517476″ watermark=”1″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content